Obrovský, podmořský, nepochopitelný: Devět nejbizarnějších kruhových objezdů světa

Martin Přibyl Martin Přibyl
16. 6. 2021 6:03
Někteří je uznávají, jiní je nemohou vystát. Kruhové objezdy nebo lépe okružní křižovatky rostou i u nás jako houby po dešti. Jsou bezpečné a jejich kapacita se v některých případech může blížit světelně řízeným křižovatkám. Stavební uspořádání navíc umožňuje velkou volnost pro architekty. Německé zastoupení automobilky Seat vybralo devět nejzajímavějších "kruháčů" z celého světa.
Foto: Südstädter, Wikimedia Commons

Nejstarší kruhový objezd prý máme hned za hranicemi

O tom, kde stojí nejstarší kruhový objezd světa, lze vést spory. Wikipedia mluví o britském Bathu, pařížském náměstí Charlese de Gaulla u Vítězného oblouku a dalších. Zmiňuje mezi nimi ale i Brautwiesenplatz v hornolužickém Zhořelci, asi 60 km severně od Liberce. 

Tamní obyvatelé jsou prý o svém prvenství, tedy že u nich stojí první moderní okružní křižovatka pro motorizovanou dopravu na světě, naprosto přesvědčeni. Brautwiesenplatz je ústředním náměstím Zhořelce a zabírá plochu 5000 metrů čtverečních. Okružní křižovatka má šest vjezdů a výjezdů, do roku 1986 ji (podobně jako pražské Vítězné náměstí v Dejvicích) protínaly tramvajové koleje.

 

Právě se děje

Další zprávy