Obrovský, podmořský, nepochopitelný: Devět nejbizarnějších kruhových objezdů světa

Martin Přibyl Martin Přibyl
16. 6. 2021 6:03
Někteří je uznávají, jiní je nemohou vystát. Kruhové objezdy nebo lépe okružní křižovatky rostou i u nás jako houby po dešti. Jsou bezpečné a jejich kapacita se v některých případech může blížit světelně řízeným křižovatkám. Stavební uspořádání navíc umožňuje velkou volnost pro architekty. Německé zastoupení automobilky Seat vybralo devět nejzajímavějších "kruháčů" z celého světa.
Foto: © Přispěvatelé OpenStreetMap

Největší kruhový objezd světa mají v Malajsii

Celým jménem Persiaran Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah je silniční elipsa dokončená v roce 1999 s délkou 3,5 kilometru. Kruhový objezd opisuje plochu 839 000 metrů čtverečních, tedy asi 117 fotbalových hřišť. Stojí v malajsijské Putrajaye a v jeho středu je luxusní hotel, park a také královský palác. 

Okružní křižovatka je pojmenována po sultánu Salahuddinovi, který vládl v Malajsii v letech 1999 až 2001, tedy při dokončení tohoto stavebního veledíla. Město Putrajaya leží pár kilometrů na jih od malajsijské metropole Kuala Lumpuru a je staré pouhých 26 let. Je sídlem federální vlády, která tam přesídlila z přelidněného hlavního města.

 

Právě se děje

Další zprávy