Obrněná Škoda i obyčejný Renault. Čím jezdili na Hradě předchůdci Petra Pavla?

První československý prezident Tomáš Garrigue Masaryk a jeho Škoda Hispano-Suiza v roce 1926.
Další ze snímků Edvarda Beneše a jeho Pragy Golden z roku 1945. Ještě před typem Golden, krátce po svém zvolení v roce 1935, byl Beneš vídán rovněž v modelu Praga Grand, která na Hradě zůstala po Masarykovi.
Pozoruhodný výběr automobilů doprovázel na počátku prezidentského úřadu Klementa Gottwalda. Ten 14. června 1948 nahradil na Pražském hradě Edvarda Beneše, který ze zdravotních důvodů i po komunistickém převratu v únoru 1948 počátkem června stejného roku abdikoval. Novému komunistickému prezidentovi po Benešovi v úřadě zpočátku zůstala i britská limuzína Daimler DE, kterou se veze na tomto snímku z 16. června 1948, tedy krátce po svém zvolení.
Tady už je Husák vidět v otevřeném přehlídkovém automobilu ZiL 111D, vítal v něm v roce 1978 prvního československé kosmonauta Vladimíra Remka. V pozadí v jeho koloně je viditelná i Tatra 613.
Po dvou automobilech z Mnichova přišla na Hrad dlouhá éra Mercedesů. Václav Havel vozy s trojcípou hvězdou používal i v době, kdy už dávno nebyl českým prezidentem - měl třeba terénní modely ML a GL, dokonce i kontroverzního křížence třídy R. Svůj první vůz s trojcípou hvězdou si však koupil ještě v dobách socialismu za honoráře z divadelních her uváděných v zahraničí. Každopádně prvním mercedesem na Hradě se stal stříbrný dvanáctiválcový model 600 SE známý pod typovým označením W140 nebo ještě lépe pod přezdívkou mamut.
Foto: Aktuálně.cz / Škoda Auto / www.skoda-auto.cz
Dan Poláček Jan Matoušek Dan Poláček, Jan Matoušek
30. 1. 2023 6:02
9. března bude do úřadu uveden prezident Petr Pavel. Společně s řadou nových pravomocí bude mít mimo jiné k dispozici i prezidentské auto. Čím přesně bude na Hradě generál ve výslužbě, v soukromí využívající mimo jiné BMW M2, jezdit, je zatím otázkou. Než na ni půjde odpovědět, podívejte se do galerie, jakými automobily jezdili v úřadu Pavlovi předchůdci.
 

Právě se děje

Další zprávy