Objem motoru hraje v povinném ručení stále menší vliv

Radek Pecák Radek Pecák
2. 6. 2011 3:08
auto

Čím dál menší vliv bude hrát na stanovení výše taxy povinného ručení kubatura motoru. Naopak více se posílí role výkonu motoru a také řidičské zkušenosti a dosavadní průběh pojištění řidiče.

Nový typ stanovení cen povinného ručení zavádí ČSOB Pojišťovna. Pod heslem „nebourá auto, ale jeho řidič" začíná nabízet nové pojištění motorových vozidel Naše auto, které na domácím trhu nemá obdobu.

„Na rozdíl od všech dosavadních zvyklostí není až tak rozhodující, jaké auto budeme pojišťovat, ale především, kdo je řídí," vysvětluje princip pojištění Naše auto generální ředitel ČSOB Pojišťovny Jeroen van Leeuwen a dodává: „Dobří řidiči dostanou velmi dobrou cenu bez ohledu na to, jestli jezdí v menší fabii, větší octavii nebo třeba i v silném terénním autě."

Cena povinného ručení pro osobní auta se zatím vždy řídila objemem motoru a nadto některé pojišťovny včetně ČSOB Pojišťovny v rámci tzv. segmentace přihlížely například i k místu bydliště pojištěného, stáří vozu či účelu jeho využití. Namísto toho nyní ČSOB Pojišťovna jako první zavedla kritéria, která se vážou přímo na řidiče (doba, po kterou řidič jezdí bez nehod, stáří řidiče a počet obyvatel místa, kde bydlí), a jako kritérium související s pojišťovaným vozem bude používat pouze výkon motoru.

Dopad této nově pojaté segmentace na cenu povinného ručení ukazuje modelový příklad pětatřicetiletého pana Tomáše z Chotíkova u Plzně, tedy z menší obce s necelou tisícovkou obyvatel, který zatím nezavinil žádnou dopravní nehodu (viz tab.). Protože pojištění Naše auto je nastaveno na míru řidiče, nezáleží tolik na tom, jaké auto si pan Tomáš pojistí. I kdyby si pojistil třeba třílitrové BMW 330i s výkonem 200 kW vyrobené v roce 2006, stále by zaplatil ročně jen 2 282 Kč, tedy jen zhruba o 300 Kč více než kdyby stejný řidič pojišťoval například fabii 1,4 či Hyunda i 30 1,6 d.

Naopak dvacetiletý řidič ze stejné obce, který již jednou boural, by zaplatil čtyřnásobek výše uvedených tax.

 

Právě se děje

Další zprávy