Novým šéfem automobilky Škoda Auto je Thomas Schäfer, přichází z VW v Africe

ČTK ČTK
3. 8. 2020 11:31
Škoda Auto má nového šéfa. Stal se jím Thomas Schäfer, který do Škody nastupuje z jihoafrického zastoupení Volkswagenu s působností i pro celý subsaharský africký region.
Padesátiletý Thomas Schäfer doposud vedl Volkswagen v Jihoafrické republice.
Padesátiletý Thomas Schäfer doposud vedl Volkswagen v Jihoafrické republice. | Foto: Škoda Auto

Novým předsedou představenstva automobilky Škoda Auto byl dnes zvolen podle očekávání Thomas Schäfer. Firma informaci v poledne oficiálně potvrdila.

Nově zvolený předseda představenstva nahradí Bernharda Maiera, který končí v čele společnosti po necelých pěti letech.

Padesátiletý Schäfer nastoupil do vrcholového managementu Volkswagenu v roce 2012. Od roku 2015 je generálním ředitelem jihoafrického zastoupení s působností i pro celý subsaharský africký region. Je také prezidentem Africké asociace výrobců automobilů (AAAM).

Ředitel Volkswagenu Herbert Diess v sobotním vydání listu Frankfurter Allgemeine Zeitung řekl, že Škoda co do objemu prodaných aut "není dostatečně agresivní" v konkurencí s Korejci a Francouzi. Automobilka musí podle něho posílit pozice v segmentu cenově výhodných aut.

Odborový předák Jaroslav Povšík se nechal slyšet, že zatím není jasné, kam pravděpodobný nový šéf automobilky Škoda Auto Thomas Schäfer mladoboleslavskou Škodovku nasměruje.

"Je to pro mě takzvaně králík vytažený z klobouku, o kterém jsem prakticky nikdy neslyšel. Pochází z Jižní Afriky, v rámci značky se tomu říká větší dílna, je to něco menšího než Kvasiny," řekl Povšík.

Bude proto sledovat jeho práci. "Před měsícem jsem s ním mluvil, položil jsem mu otázku číslo jedna, jestli přichází Škodu ztlumit, nebo rozvíjet. A on řekl: Vždycky hraju za tým, kde jsem kapitánem," uvedl Povšík.

Thomas Schäfer (50)

Thomas Schäfer se narodil 1. dubna 1970 ve městě Marburg v Hesensku. V roce 1994 vystudoval technologii výroby na Berufsakademie v Mannheimu.

Již během studií v roce 1991 začal pracovat u automobilové společnosti Daimler v Mannheimu. V letech 1994 až 1998 působil v různých funkcích v závodě v Rastattu a necelý rok působil i v USA. Poté pracoval do roku 2002 na vysokých manažerských postech v pobočce automobilky DaimlerChrysler v Jihoafrické republice.

V roce 2002 spoluzakládal pobočku automobilky DaimlerChrysler v Malajsii a ujal se funkce viceprezidenta pro výrobu. V letech 2005 až 2012 pracoval ve vysokých manažerských funkcích společnosti Daimler v Německu a v této funkci se podílel i na expanzi vozů Mercedes-Benz do Číny.

V roce 2012 nastoupil do vrcholového managementu koncernu Volkswagen. Od roku 2015 je generálním ředitelem jihoafrického zastoupení koncernu VW s působností i pro celý subsaharský africký region. Je rovněž prezidentem Africké asociace výrobců automobilů (AAAM).

 

Právě se děje

Další zprávy