S tachometry v autech se podvádí dál. Pět tipů, jak poznáte cinklou ojetinu

Martin Přibyl Martin Přibyl
9. 11. 2018 6:02
Pokud jste mohli ještě před pár měsíci mávnout nad pořízením stočené ojetiny rukou, od 1. října už se to nevyplatí. Nový předpis ministerstva dopravy totiž v podstatě znemožňuje provoz aut, u nichž k podvodné manipulaci s tachometrem prokazatelně došlo. Pokud při technické kontrole odhalí, že ukazatel počtu najetých kilometrů zobrazuje menší počet než při té minulé, odeberou autu způsobilost k provozu na pozemních komunikacích a vás pošlou na vlak. Ani nový zákon ale není všemocný a stočená auta z trhu nezmizí. Jaká jsou rizika a na co si dát pozor?
Motor má příjemný a tichý chod.
Motor má příjemný a tichý chod. | Foto: Radek Pecák

STK není pro stočené ojetiny jediným problémem

Riziko, že neprojdete na technické, je jedna věc. U dovezených aut ale ani nemusí být zásadní, pokud totiž bylo s tachometrem manipulováno ještě před dovozovou STK, bude takové auto před českým zákonem čisté. A prodejce vám ho bude suverénně jako takové nabízet.

Zásadním problémem může být v takovém případě rozhozený servisní plán. Aleš Zich, který se profesionálně zabývá kontrolou ojetin, upozorňuje zejména na intervaly výměny rozvodového řemene.

Ten se dnes běžně mění i po 200 000 km. "Když někdo před touto hranicí auto výrazně stočí a rozvody zůstanou původní, může se stát, že mnohonásobně vyšší nájezd, o němž majitel vozu neví, řemen nevydrží a praskne," říká Zich.

Výsledkem bude pravděpodobně nepojízdné vozidlo a dost možná i fatálně zničený motor. Generální oprava pohonné jednotky vyjde podle Zicha na 60 až 100 tisíc korun, zcela nový motor může stát i 150 tisíc. Bude se vám to u ojetého auta, které pravděpodobně nestálo o mnoho více, chtít platit? Výměnu rozvodů se tedy vyplatí zkontrolovat.

Řada lidí ostatně podobné "spotřební" díly (mimo rozvodů i olej nebo filtry) na ojetém voze po koupi preventivně mění sama. Je nutné ale počítat s relativně vysokým účtem za servis hned po koupi vozu. Jak se tomu vyhnout? Koupit auto s prověřenou historií. Poradíme vám, jak na to.

 

Právě se děje

Další zprávy