Nový VW Touran přijede do Česka po prázdninách

Radek Pecák Radek Pecák
26. 4. 2010 10:00
Volkswagen pokračuje v obměně svých velkoprostorových vozů
Nový VW má pochopitelně příď s rysy, které jsou typické pro současnou designovou linii
Nový VW má pochopitelně příď s rysy, které jsou typické pro současnou designovou linii | Foto: VW

Pokud si německý občan kupuje velkoprostorový automobil, pak každý druhý sáhne po Volkwagenu Touran. Úspěšný je ale tento automobil i na jiných trzích. Dosud se jich prodalo 1,13 milionu kusů. Na autosalonu v Lipsku představil Volkswagen novou generaci tohoto vozu.

Volkswagen v tiskové zprávě uvádí, že s výjimkou čtyř bočních dveří jsou všechny vnější panely karoserie zcela nové. Významnější než designové změny jsou však novinky v elektronické výbavě a také pod kapotou.

Lidé, kteří často jezdí v noci, si určitě rádi připlatí za adaptivní dálkové světlomety (Dynamic Light Assist), ti, kteří často zajíždějí do měst zase uvítají nový parkovací asistent Park Assist 2.0 pro automatické podélné a příčné parkování. 

Šest z osmi nabízených motorů je nových. Jejich výkony se pohybují od 90 do 170 koní. Pochopitelně mají nižší spotřebu a také emise CO2. Rekordmanem mezi sedmimístnými MPV (neboť až tolik lidí se dovnitř vejde), by se měla stát verze Touran TDI BlueMotion Technology (77 kW/105 k), který má průměrnou spotřebu 4,6 l/100 km (emise CO2 121 g/km).

Pod kapotou může být i škodovácký 1,2 TSI

Také tento vůz bude pohánět nvoý škodovácký motor 1,2 TSI, což je přeplňovaný zážehový čtyřválec s přímým vstřikováním benzinu vyladěný na výkon 77 kW/105 k. Tato jednotka nabízí točivý moment 175 N.m již mírně nad hranicí volnoběhu. V průměru spotřebuje 6,4 l/100 km (emise CO2 149 g/km) a pokud si zákazník  touran 1.2 TSI objedná s paketem BlueMotion Technology (součástí jsou systémy Start-Stop a rekuperace kinetické energie během brzdění), klesne hodnota průměrné spotřeby na 5,9 l/100 km a množství emisí CO2 na 139 g/km. 

Nový Touran bude v České republice nabízen ve dvou výbavách: Comfortline a Highline. Ve výbavě Touranu Comfortline je například senzor světla a deště, samostmívací vnitřní zpětné zrcátko, tónovaná boční okna, sklopné stolky pro druhou řadu a černé podélné střešní nosiče. Touran Highline má oproti verzi Comfortline navíc mimo jiné čalounění sedadel kombinací Alcantary a látky, přední sportovní sedadla, automatickou klimatizaci, palubní počítač s barevným displejem, kůží obšitý volant s multifunkčními tlačítky, šestnáctipalcová kola z lehkých slitin, stříbrné podélné střešní nosiče a mlhové světlomety.

Na přání může být auto vybaveno panoramatickým posuvným a výklopným střešním oknem, zadní kamerou a také adaptivní regulací podvozku DCC.

Na český trh bude Touran uveden v září tohoto roku  Jeho cena nebyla zatím stanovena.

 

Právě se děje

Další zprávy