Nový sporťáček od Fordu pojede chvílemi jen na dva válce. Přesto nabídne až 200 koní

Ondřej Běhal
24. 2. 2017 15:00
Ford zveřejnil první snímky a informace k nové generaci modelu Ford Fiesta ST. Sportovní verze malého hatchbacku dostane pod kapotu tříválcový motor 1.5 Eco Boost s maximálním výkonem až 147 kW (200 koní). Nízkou spotřebu auta při klidné jízdě má zajistit mimo jiné možnost vypínat jeden ze tří válců.
Ford Fiesta ST příští generace.
Ford Fiesta ST příští generace. | Foto: Ford

Nová generace Fordu Fiesta ST dostane tříválcový benzinový turbomotor 1.5 EcoBoost s maximálním výkonem 147 kW, tedy rovných 200 koní. Automobilka dnes zveřejnila první informace ke sportovní verzi příštího vydání malého hatchbacku, který patří mezi nejoblíbenější nová auta jak v Evropě, tak na českém trhu (žebříček modelů podle registrací v Česku najdete zde).

Současnou Fiestu ST pohání čtyřválcový benzinový turbomotor 1.6 EcoBoost s maximálním výkonem 134 koní. Novinka by se tedy i přes snížení počtu válců v motoru a nižší objem pohonné jednotky měla chlubit lepší dynamikou. Rychlosti 100 km/h má z místa dosáhnout během 6,7 s. Současné Fiestě ST to trvá o dvě desetiny déle.

Novinka má také mít výrazně nižší spotřebu. Proti současnému stavu se totiž počet válců při klidné jízdě sníží až o polovinu. Nový tříválec bude disponovat technologií vypínání jednoho válce v některých režimech. Řidič tuto změnu podle Fordu vůbec nezaznamená.

Budoucí Ford Fiesta ST
Budoucí Ford Fiesta ST | Foto: Ford

Také typicky hrubší chod tříválcových motorů se Ford snaží obrátit ve výhodu, když tvrdí, že novinka bude mít sportovní zvuk. Ten má podpořit aktivní klapka ve výfuku, která se otevře po přepnutí do sportovního režimu jízdy.

Ford Fiesta ST nové generace se v premiéře ukáže na březnovém ženevském autosalonu, prodávat se ale začne až v roce 2018.

 

Právě se děje

Další zprávy