První fotky: Nový Smart pro dva a minivůz pro čtyři osoby

Radek Pecák Radek Pecák
19. 7. 2014 14:29
Do výbavy se dostanou nové elektronické asistenční prvky. Ceny by se neměly příliš lišit od těch současných.
Foto: Aktuálně.cz

Zatímco druhá generace městského minivozítka Smart ForTwo se oproti té první prodloužila o dvacet centimetrů, délka vozu třetí generace nyní zůstala beze změny. Vyplývá to z prvních odtajněných údajů a fotografií vozu.

V podélném směru vůz měří 2,69 metru, takže místo k zaparkování najdou řidiči stále poměrně snadno.

Foto: smart

Koncern Mercedes, pod nějž značka Smart spadá, tentokrát ovšem rovnou vypustí na trh i větší variantu nazvanou ForFour. Jak název napovídá, nabídne místo pro čtyři osoby. Její délka je 3,49 metru, stále jde tedy o jedno z nejmenších aut schopné odvézt čtyři pasažery.

Obě auta mají šířku 1660 milimetrů, jde tedy o deseticentimetrové zvětšení v porovnání s předchůdcem.

Tisková zpráva hovoří o skvělé manévrovatelnosti, což dokládá i údajem o průměru otáčení. Menší z vozů má být údajně schopný obkroužit kruh s průměrem necelých sedm metrů.

Foto: Mercedes-Benz

Pod kapotou aut má pracovat některý z litrových tříválců o zdvihovém objemu válců jeden litr. Základní slibuje výkon 61 koní, prostřední nabídne 71 koní a vrcholná verze přeplňovaná turbodmychadlem poskytne řidiči až 90 koní. O tom, zda bude k dispozici také elektrická verze vozu, se zatím nic neuvádí.

Podrobnější technické údaje zatím Mercedes-Benz také neuvedl. Zejména v případě většího vozu ForFour se ale dá leccos odvodit z dat nového Renaultu Twingo, s nímž nové smarty sdílejí zhruba 70 procent dílů.

Foto: Smart

Do výbavy se dostanou nové elektronické asistenční prvky. Například systém crosswind, který poslouží ke stabilizaci vozu v rychlostech nad 80 kilometrů v hodině, bude k dispozici také systém pro udržení vozu v příslušném jízdním pruhu, či asistent varující před čelní srážkou.

Ceny budou zveřejněny později. Neměly by se ale příliš lišit od těch současných.

 

Právě se děje

Další zprávy