Nový Roomster nevyjede, potvrdila Škoda. Přednost dostanou sportovně užitkové vozy

Radek Pecák Radek Pecák
7. 12. 2015 15:05
Vedení společnosti Škoda Auto definitivně rozhodlo, že druhou generaci Roomsteru na trh neuvede. Místo velkoprostorových vozů, o které klesá zájem, se chce firma zaměřit na rostoucí oblast sportovně užitkových vozů. Škoda Roomster měla být po technické stránce dvojčetem úspěšné malé dodávky Volkswagen Caddy.
Škoda Roomster se měla technicky vyrábět z koncernového příbuzného - Volkswagenu Caddy.
Škoda Roomster se měla technicky vyrábět z koncernového příbuzného - Volkswagenu Caddy. | Foto: Volkswagen

Praha, Mladá Boleslav – Druhá generace velkoprostorového vozu Roomster zůstane jenom ve fázi prototypu. Vedení společnosti Škoda Auto definitivně rozhodlo, že nový vůz neuvede na žádný z trhů, na nichž automobilka působí. Na dotaz online deníku Aktuálně.cz to potvrdil mluvčí Škoda Auto Vítězslav Pelc.

„Značka Škoda nebude nadále rozvíjet svoji pozici v segmentu MPV (velkoprostorových vozů – pozn. red.), nástupce modelu Roomster není plánován," uvedl Pelc. Rozhodnutí podle něj padlo v pátek a nemá prý žádnou spojitost s odhalením podvodů ohledně dieselových motorů mateřského koncernu Volkswagen.

Jasným trendem na trhu je podle mluvčího rostoucí poptávka v segmentu SUV (sportovně-užitkový neboli poloterénní automobil), zatímco zájem o vozy kategorie MPV klesá. „Z toho důvodu nyní Škoda vyvíjí maximální úsilí k posílení své modelové palety v kategorii vozů SUV," dodává Pelc.

Škoda Roomster měla být po technické stránce dvojčetem úspěšné malé dodávky Volkswagen Caddy. Ta je k dostání v užitkové i osobní verzi a ve variantě s kratším i prodlouženým rozvorem. Oproti Caddy měl mít Roomster pozměněnou přední i zadní část, změny se plánovaly i v interiéru.

Obě auta se měla vyrábět v polské Poznani, kde má Volkswagen továrnu na užitkové vozy. Ta je ale momentálně velmi vytížena a objednávky od dealerů značky Škoda na velkých trzích by v brzké době nedokázala uspokojit. Proto automobilka původně uvažovala pro letošek o prodeji jen na jednom malém "testovacím" trhu, konkrétně na Slovensku. V příštím roce měly následovat další země – na jaře Česká republika.

Rozhodnutí současně znamená, že Škoda nebude žádným modelem pokrývat ani kategorii užitkových vozů. Posledním nabízeným vozem byl právě Roomster ve verzi Praktik, jehož výroba však skončila na jaře. Zdroje z automobilky tvrdí, že Škoda by ráda dodávky v budoucnost nabízela, jenže zatím je – kromě kapacity polské továrny – problém i s výrobní cenou. Teoreticky by mohla vyvinout vlastní vůz a vyrábět ho ve svých závodech, avšak ani tam pro něj zatím není místo.

Nejbližším novým modelem, který Škoda uvede na trh, tak bude v závěru příštího roku velké SUV. Vyrábět se bude i v čínských továrnách, zřejmě také s líbivější karosérií ve tvaru kupé. V roce 2017 pak přijde na trh druhá generace modelu Yeti, tedy středního vozu SUV. A výhledově se chystá i nejmenší z trojice SUV.

-----------------------------------

Neplatíte zbytečně moc za povinné ručení? Pomůžeme vám najít výhodnější!

 

Právě se děje

Další zprávy