Nový Range Rover oproti předchůdci zhubl o 4 metráky

Radek Pecák Radek Pecák
20. 8. 2012 6:03
Cena bude zveřejněna přibližně za měsíc
Foto: LR

Čtvrtá generace luxusního SUV Range Rover bude mít premiéru na autosalonu v Paříži. Automobilka zatím vypustila do světa první fotografie nového vozu a také pár technických údajů.

Z nich vyplývá především to, že automobil prošel velmi výraznou odlehčovací kúrou. Díky použití hliníkových dílů na podvozku i karosérii je hmotnost nyní o 420 kilogramů nižší než u dosluhujícího předchůdce.

V této souvislosti je logická zmínka o výrazně snížené spotřebě a nižších emisích CO2, přestože přesné informace o použitých motorech zatím nedorazily.

Tvar zadních svítilen bude výrazným rozlišovacím prvkem ve srovnání se současným vozem
Tvar zadních svítilen bude výrazným rozlišovacím prvkem ve srovnání se současným vozem | Foto: LR

Design naopak v podstatných rysech zůstal zachován.

Pro rodiny s dospívajícími dětmi je určitě potěšující, že prostor pro nohy na zadních sedadlech se prodloužil o dvanáct centimetrů. Kdo touží po klidném posezení v luxusu vzadu, může místo klasické zadní lavice připlatit za dvojici samostatných křesel.

Evoluce luxusu

Inženýři zapracovali na vzduchovém odpružení, které by nyní mělo zajistit ještě lepší chování automobilu v zatáčkách. Nejvýkonnější Range Rover také dostal do výbavy také vylepšenou verzi systému Terrain Response. Ten sám analyzuje aktuální jízdní podmínky a automaticky seřizuje vůz na optimální nastavení pro daný terén. Řidič tak například nebude muset přepínat ovladač systému při přejezdu z písčitého na kamenitý terén a naopak.

Terénní schopnosti budou prý ještě lepší
Terénní schopnosti budou prý ještě lepší | Foto: LR

„Nový Range Rover zachovává unikátní charakter svých předchůdců - onen mix luxusu, výkonnosti a bezkonkurenční jízdy v každém terénu. Díky zcela novému pojetí designu a odlehčené konstrukci jsme byli schopni posunout zážitek z jízdy o kus dál a řidiči se tak mohou těšit na vyšší stupeň pohodlí, elegance a ovládání," chválí práci svých lidí John Edwards, Global Brand Director značky Land Rover.

Range Rover čtvrté generace byl navržen a zkonstruován ve vývojových centrech Land Roveru  ve Spojeném království. Jeho produkci bude zajišťovat výrobní závod v britském městě Solihull .

Interiér působí velmi moderně a uhlazeně
Interiér působí velmi moderně a uhlazeně | Foto: LR

Do prodeje bude nový model uveden v říjnu 2012. Ceny by měly být oznámeny v září.

Předcházející třetí generace vozu v prodeji vydržela více než deset let - od roku 2001. Postupně prodělala (v letech 2005 a 2009) dva facelifty.

 

Právě se děje

Další zprávy