Nový Mercedes CLA pokořil aerodynamický rekord

Radek Pecák Radek Pecák
26. 1. 2013 8:46
Ceny nového čtyřdveřového kupé Mercedesu začínají na úrovni 713 900 korun
Foto: Mercedes-Benz

 Do velikostní kategorie vozů střední třídy bude spadat právě představený Mercedes-Benz CLA, vůz s koncepcí, kterou proslavil Mercedes CLS již před téměř deseti lety.

Předchůdcem sériového kupé s bezrámovými dveřmi byl koncept Concept Style Coupé, jehož linie nadchly návštěvníky autosalonů natolik, že málem na kolenou prosili šéfy koncernu Daimler, aby koncept převedli do podoby sériově vyráběného modelu. Tak se i stalo a kromě ladných tvarů se vůz chlubí i aerodynamickým světovým rekordem mezi sériově vyráběnými autobily. Jeho hodnota cx je 0,22, přičemž za velmi dobrý výsledek se považuje už jakákoli hodnota pod cx 0,30.

CLA lze již objednávat u autorizovaných prodejců, první vozy budou zákazníkům předány v dubnu 2013. Ceny začínají od 713 900,-Kč za model CLA 180. 

Kupé si zákazníci budou moci individualizovat pomocí pěti velmi odlišně koncipovaných výbavových linií a paketů. Kromě toho je u CLA možné kompletně integrovat chytré telefony do multimediálního systému vozidla.

Foto: MB

Mezi nabízené funkce patří mimo jiné hlasové ovládání Siri a udávání aktuální polohy v reálném čase Glympse, které je přenášeno cíleně vybraným osobám. Další funkce jsou: Facebook(R), Twitter(R), internetové rádio, osobní rádio AUPEO!(TM) a pokrokové navigační řešení Garmin(R) s internetovým dopravním zpravodajstvím v reálném čase, internetové vyhledávání speciálních cílů, včetně náhledu Street View(TM) a 3D zobrazování map.

Všechny motory splňují normu Euro6

Rozšířen byl rovněž multimediální systém Comand Online. Nejnovější generace nabízí vylepšené, fotorealistické zobrazování map, doplňkový profil Bluetooth(R) (umožňuje například přístup na internet prostřednictvím iPhonu(R)), zobrazování fotografií také ve formátech bmp a png a přenos dopravních informací v reálném čase.

Foto: Radek Pecák

Řidiči může slloužit řada asistenčních systémů. Například je vůz standardně vybaven mimo jiné rozpoznáváním únavy Attention Assist a radarovým asistentem zabraňujícím kolizím Colission prevention assist

S více než ročním předstihem splňují veškeré zážehové a nejvýkonnější vznětové motory nového typu Mercedes-Benz CLA přísné limity nové evropské emisní normy EURO 6, která vstoupí v platnost v roce 2014.

Foto: Mercedes-Benz

Šíře nabídky zážehových motorů se zdvihovým objemem 1,6 a 2,0 litru sahá od 90 kW (122 k) v modelu CLA 180 přes 115 kW (156 k) v CLA 200 až do 155 kW (211 k) v CLA 250.

Všechny motory jsou standardně vybaveny funkcí ECO Start-Stop a mohou být kombinovány buď s šestistupňovou mechanickou převodovkou, nebo se sedmistupňovou dvouspojkovou automatizovanou převodovkou 7G-DCT.

 

Právě se děje

Další zprávy