Vyzkoušeli jsme, jak může pyrotechnika poničit lak auta. Pojišťovny jsou navíc přísné

Martin Frei Blahoslav Baťa Martin Frei, Blahoslav Baťa
31. 12. 2019 6:06
Barvy a světla vypadají na obloze krásně. Pokud ale podceníte bezpečnost při startu, můžete způsobit značnou škodu. Pár ran jsme odpálili za vás a sledovali, co se stane, když jiskry a plameny vyšlehnou moc blízko lakovaných částí auta. Pojišťovny takové poškození považují za vandalismus. Většinou je třeba havarijní pojištění a vždy policejní protokol.
Vyzkoušeli jsme, jak silvestrovská pyrotechnika poškodí auto. | Video: Martin Frei, Blahoslav Baťa

Ohňostroje se odpalují každoročně a vaše auto jich možná už řadu přežilo ve zdraví. Pokud všechno běží, jak má, působení vysokých teplot se odehraje vysoko nad vámi a dolů letí chladnoucí saze. Ublížit nesmí vlasům ani oblečení, proto nepoškodí ani lak auta.

Nebezpečný však může být příliš malý odstup od vozidla při zapálení. Proto je na veškeré zábavné pyrotechnice napsáno, jak daleko od jiných předmětů ji smíte odpálit. My jsme všechny postupy pro názornost porušili a na bílé kapotě auta vyzkoušeli, jaké stopy na ní zanechají oheň a jiskry.

Velkou prskavku s předepsaným odstupem osmi metrů jsme zapálili přímo u vozidla, což je samozřejmě extrém. Na videu ovšem vidíte, jak daleko jiskry létají do stran. Pokud se chystáte takovou věc odpálit, rozhodně nespekulujte, že by stačily dva nebo tři metry. V horké fázi opatrnosti nezbývá a jiskry jsou navíc lehké, o metr dál je zanese i vítr.

Zásadní podmínkou pak je pevné umístění na vodorovné ploše. Nakloněná nebo dokonce převržená rampa pošle hořící elementy úplně jinam, než jste chtěli. Což může způsobit škodu mnohem horší než jen ohořelé auto.

Ať už vozidlo poškodí pyrotechnika nebo odhozené láhve, pojišťovny škodu posuzují jako vandalismus. Z povinného ručení, které máte uzavřené na ochranu cizího majetku při dopravní nehodě, ji tedy hradit nelze.

Tyto škody bývají zahrnuty do havarijního pojištění, které mnoho starších soukromých aut nemá. V některých případech lze povinné ručení o podobné služby rozšířit. "Připojištění proti vandalismu máme v balíčcích Extra a Maxi," potvrzuje Václav Bálek z pojišťovny Allianz.

U Kooperativy je třeba důkladně číst smlouvu. "Některá živelní pojištění kryjí pouze oheň vzniklý v důsledku působení přírodních sil, nikoli oheň vzniklý jednáním člověka," upozorňuje tiskový mluvčí Milan Káňa. Pád předmětu na vozidlo je pak podle něj likvidní pouze z havarijního pojištění.

Také v nově spojené Generali Českě pojišťovně jsou podmínky omezené, uplatnit můžete pouze škodu z připojištění skel. "Pokud dojde k poškození jiných částí karoserie, musí se motorista spolehnout na havarijní pojištění nebo vlastní kapsu," konstatuje mluvčí Jan Marek.

Má-li pojišťovna škodu uznat a opravu zaplatit, je také vždy třeba předložit záznam, že událost vyšetřila policie.

 

Právě se děje

Další zprávy