Největší světová přehlídka autonovinek v Ženevě se blíží. Máme přehled premiér

Jan Matoušek Jan Matoušek
1. 3. 2019 12:10
Zatímco pařížský autosalon loni na podzim výrazně utrpěl neúčastí celé řady automobilek a lednový detroitský autosalon se od příštího roku přesune na červen, švýcarská Ženeva je pro automobilového nadšence pevným bodem. Vždy na začátku března se sem sjede prakticky celá automobilová obec představit své nejnovější modely. Pravda, i do výstavního komplexu Palexpo letos nedorazí několik důležitých hráčů. Nic to ale nemění na tom, že k vidění bude spousta zajímavých novinek. Třeba Škoda Kamiq, Peugeot 208 nebo Ferrari F8 Tributo.

Cupra Formentor

Loni se Cupra od Seatu osamostatnila a letos představuje první vlastní model. Zatímco Ateca, mimochodem nejsilnější auto s českým pasem, vycházející ze stejnojmenného Seatu, nabízí čistě benzinový motor, nový model Formentor je plug-in hybridem. Navíc svébytným, který nemá dvojče v nabídce mateřského výrobce. Kdo by čekal, že dynamicky působící SUV-kupé bude rychlejší než Ateca, bude asi zklamán. Novinka, zatím stále ve stadiu konceptu, má výkon 180 kW.

To není málo, na kompaktní SUV s 221 kW to ale nestačí. Formentor má ale jiné přednosti, třeba asi 50km dojezd čistě na elektřinu. Součástí pohonného ústrojí jsou i dvouspojkový automat DSG nebo uzávěrka diferenciálu. Vzhledem k propracovanosti karoserie i interiéru s desetipalcovým infotainmentem se dá s jistotou tvrdit, že produkční verze není daleko. V prodeji by se měla objevit příští rok.

 

Právě se děje

Další zprávy