Největší světová přehlídka autonovinek v Ženevě se blíží. Máme přehled premiér

Jan Matoušek Jan Matoušek
1. 3. 2019 12:10
Zatímco pařížský autosalon loni na podzim výrazně utrpěl neúčastí celé řady automobilek a lednový detroitský autosalon se od příštího roku přesune na červen, švýcarská Ženeva je pro automobilového nadšence pevným bodem. Vždy na začátku března se sem sjede prakticky celá automobilová obec představit své nejnovější modely. Pravda, i do výstavního komplexu Palexpo letos nedorazí několik důležitých hráčů. Nic to ale nemění na tom, že k vidění bude spousta zajímavých novinek. Třeba Škoda Kamiq, Peugeot 208 nebo Ferrari F8 Tributo.
Foto: Výrobci

Citroën Ami One

Citroën letos slaví sto let od svého založení a jako dárek si nadělí dva koncepty. Tím prvním je Ami One - 2,5 metru dlouhý a 425 kg vážící dvoumístný minivůz, řešící problematickou dopravu ve městech. Představa dvojitého šípu je taková, že se Ami One stane alternativou nejen k městské hromadné dopravě, ale i elektroskútrům či kolům. Samozřejmostí je sdílení, řídit vůz by ovšem (v závislosti na legislativě) mělo být možné již od šestnácti let. A dokonce bez řidičského oprávnění. K pohonu slouží elektrické ústrojí s maximální rychlostí omezenou na 45 km/h a dojezdem 100 km. Nabíjet lithium-iontové akumulátory bude možné z Wallboxu i běžné domácí sítě. K otevírání vozu i přístupu k nejrůznějším funkcím se využívá chytrý telefon.

Francouzi uvádí, že vůz by měl být k dispozici k pronajmutí přes aplikaci Free2Move až na pět hodin. Pětidenní zápůjčku obstará stránka Rent & Smile, k dispozici by ale měl být i pětiletý pronájem prostřednictvím leasingu.

 

Právě se děje

Další zprávy