Nové kilometry a dálnice zdarma pro elektromobily. Novinky roku 2020 pro řidiče

Martin Přibyl Martin Přibyl
2. 1. 2020 6:02
Rok 2020 bude v mnohém pro automobilový sektor přelomový. Automobilky pocítí tlak na snižovaní emisí oxidu uhličitého a ten se pochopitelně dotkne i řidičů nebo těch, kteří si příští rok chtěli auto koupit. Připravili jsme přehled veškerých novinek.
Ilustrační snímek
Ilustrační snímek | Foto: Ludvík Hradilek

Změny v bodovém systému? Ještě si na ně počkáme

Ministerstvo dopravy sice vloni představilo plánované změny v bodovém systému, návrh ale zatím jen prošel meziresortním připomínkovým řízením a v současné době se úředníci vypořádávají se zaslanými návrhy. "Vládě by měl být návrh předložen do konce března roku 2020," odpověděla na dotaz aktuálně.cz mluvčí ministerstva Lenka Rezková.

Mezi nejdůležitější navrhované novinky je snížení počtu bodů pro začínající řidiče. Po dobu prvních dvou let by o řidičák mohli přijít, jakmile dosáhnou šesti bodů místo současných dvanácti.

Kromě toho se v návrhu zpřísňují peněžní postihy za jízdu pod vlivem alkoholu, výrazné překročení rychlosti, jízdu na červenou, telefonování za jízdy nebo nepřipoutání se. Naopak benevolentněji by mělo být postihováno například špatné parkování, jízda bez dokladů nebo nerozsvícená světla.

V Poslanecké sněmovně leží také jiné novely zákona o provozu na pozemních komunikacích, týkají se mimo jiné dálničních odtahů nebo třeba úpravy limitu alkoholu v krvi pro cyklisty i řidiče.

 

Právě se děje

Další zprávy