Nové Ferrari bylo vydraženo za 216 milionů korun. Padl tak historicky nejvyšší aukční rekord

Eva Srpová Eva Srpová
12. 9. 2017 15:19
Limitované edice automobilů značky Ferrari jsou žádané. Automobilka si dokonce vybírá, komu svůj vůz nabídne. Někteří klienti jsou pak nespokojení, že pro Ferrari nejsou dost "dobří", aby jim auto prodala. Poslední vyrobený kus modelu LaFerrari Aperta si ale mohl koupit kdokoli bez ohledu na VIP seznam, stačilo pouze nabídnout nejvyšší částku v aukci. Výsledná cena překvapila i aukční síň, nový vůz se prodal za historicky nejvyšší sumu.
Ferrari LaFerrari Aperta automobilka nabízela pouze vybraným klientům. Jen poslední vyrobený kus si mohli zákazníci pořídit "pouze" díky tomu, že nabídnou nejvyšší cenu.
Ferrari LaFerrari Aperta automobilka nabízela pouze vybraným klientům. Jen poslední vyrobený kus si mohli zákazníci pořídit "pouze" díky tomu, že nabídnou nejvyšší cenu. | Foto: Ferrari

Ferrari LaFerrari Aperta se stalo historicky nejdražším moderním autem prodaným v aukční síni. Vůz, který ani neměl vzniknout, automobilka vydražila za 8,3 milionů eur, tedy asi 216 milionů korun.

Model LaFerrari vznikl v pětisetkusové sérii a automobilka si na něj vytvořila pořadník, což v posledních letech u limitovaných edicí dělá vždy. Někteří bohatí klienti se pak cítí dotčeni, když je Ferrari s žádostí o prodej auta odmítne.

Model LaFerrari je pro značku unikátní také tím, že jde o vůbec první Ferrari s hybridním pohonem. Výkon je impozantní, má 708 kW a jede rychlostí 350 km/h.
Model LaFerrari je pro značku unikátní také tím, že jde o vůbec první Ferrari s hybridním pohonem. Výkon je impozantní, má 708 kW a jede rychlostí 350 km/h. | Foto: Ferrari

Ještě větší vlna nespokojenosti mezi některými odmítnutými sběrateli se vznesla poté, co automobilka oznámila, že postaví také limitovanou verzi Aperta s otevřenou karoserií. Mělo vzniknout jen 209 kusů a do VIP skupiny, které ve Ferrari byli ochotni model prodat, opět nebylo zařazeno mnoho vážených klientů, kteří vlastní ty největší klenoty maranellské značky (například 250 GTO, F40, Enzo apod.)

V Itálii se ale rozhodli nakonec postavit ještě jeden poslední kus LaFerrari Aperta s číslem 210. A ten nabídnout bohatým klientům z celého světa bez ohledu na pořadník nebo interní seznam automobilky, komu je své limitované edice ochotna prodat.

Ferrari poskytlo vůz k prodeji londýnské aukční síni RM Sotheby´s s tím, že ta uhradí aukční poplatky, avšak vydražená částka půjde na charitu, konkrétně na projekty organizace Save the Children pomáhající dětem po celém světě.

Takto se vloni v říjnu dražilo 500. vyrobené LaFerrari. Titul nejdražšího moderního auta prodaného v aukci si ale neudrželo ani rok.
Takto se vloni v říjnu dražilo 500. vyrobené LaFerrari. Titul nejdražšího moderního auta prodaného v aukci si ale neudrželo ani rok. | Foto: RM Sotheby´s

Ani aukční síň RM Sotheby´s ale nepředpokládala, že vydražená částka bude nakonec tak vysoká. O vůz při dražbě pořádané začátkem září bojovalo dvanáct nejbohatších osob z celého světa. Vůz se nakonec prodal za 8,3 milionů eur, tedy v přepočtu asi 216 milionů korun.

LaFerrari Aperta se tak stalo doposud nejdražším prodaným úplně novým autem v aukci. Překonalo rekord, který padl vloni v říjnu, kdy tatáž aukční síň vydražila poslední vyrobené LaFerrari za zhruba 155 milionů korun. Částka rovněž putovala na charitu.

 

Právě se děje

Další zprávy