Jak vás omezí povinný "omezovač" rychlosti? Evropské bezpečnostní asistenty pod lupou

Martin Přibyl Martin Přibyl
1. 4. 2019 6:01
Evropská unie není spokojena s tím, kolik lidí umírá každý rok na silnicích starého kontinentu. Pro rok 2022 by tedy ráda zavedla nové a povinné asistenční systémy a částečně i změnila proces homologace pro osobní auta. Řada nových předpisů a asistenčních systémů by měla do roku 2038 zachránit na 25 000 životů. Co to bude znamenat pro vás jako řidiče? Zaměříme se na jednotlivé systémy a vysvětlíme jejich funkci.

Při sestavování článku jsme vycházeli z původního návrhu Evropské komise a změn, které vznikly na popud vybraných europoslanců, kteří se nařízením zabývali. Jakmile bude známo konečné znění, přineseme rovněž finální informace o podobě asistenčních systémů.

Foto: Volvo

Alkoholový imobilizér

Nebude zatím zaveden povinně, auta budou muset být vybavena přípravou k jeho instalaci. Celý systém má následně umožnit nastartování auta až poté, co řidič "dýchne" a ukáže se, že je střízlivý.

Alkoholový zámek byl zatím víceméně jen zkoušen ve Švédsku. Jako volitelnou výbavu ho tam nabízí třeba domácí Volvo. Celkově je podle informací Evropské komise na severu vybaveno alkoholovým zámkem více než 5000 služebních vozů.

Bude vás obtěžovat? Nijak.

 

Právě se děje

Další zprávy