Nové auto pro větší rodiny: Kia Carens od 400 000 Kč

Radek Pecák Radek Pecák
23. 4. 2013 6:58
Ve výbavě může být vyhřívaný volant i odvětrávaná sedadla
Foto: KIA

S designem, který odpovídá současnému úspěšnému stylu značky a se zvětšeným vnitřním prostorem, kterého konstruktéři dosáhli i přes zmenšení vnějších rozměrů vozu, přijíždí na tuzemský trh nový velkoprostorový vůz KIA Carens.

Nová, již čtvrtá generace modelu Carens, nyní měří 452,5 centimetrů na délku, což je o dvě méně než minulá verze, auto se také zúžilo (o půldruhého centimetru na 180,5 centimetru) a je dokonce o čtyři centimetry nižší. To znamená, že na střechu umístěnou nyní ve výšce jen 160,5 centimetru nad zemí budete snáze nakládat v létě kola a v zimě box s lyžemi.

Lepšího prostoru pro cestující i zavazadla se dosáhlo díky prodloužení rozvoru o pět centimetrů. Ten má nyní hodnotu přesně dva a tři čtvrtě metru.

Auto se bude dovážet v pěti i sedmimístné verzi
Auto se bude dovážet v pěti i sedmimístné verzi | Foto: KIA

Zavazadlový prostor při pětimístné konfiguraci pojme 536 litrů, pokud jsou vztyčena i ve třetí řadě, zmenší se už na spíše symbolických 103 litrů.

Od MPV se očekává variabilita. Carens není výjimkou. Tři samostatná sedadla ve druhé řadě jsou posuvná a sklopná, dvě sedačky ve třetí řadě lze sklopit do podlahy vozu. Dopředu lze sklopit i opěradlo sedačky předního spolujezdce, takže lze dovnitř uložit předmět dlouhý až 215 centimetrů.  

Základní motor pro rozvážné řidiče

Zákazníci si mohou zvolit jeden ze čtyř nabízených motorů. Dva jsou zážehové a dva vznětové. Rozmezí výkonů je od 85 kW do 122 kW. Všechny motory jsou spojeny výhradně se šestistupňovými převodovkami. Nejvýkonnější vznětové a zážehové motory jsou na přání nabízeny také s automatickou převodovkou.

Za předními sedadly je plocha dostatečná i pro přespání dvou osob
Za předními sedadly je plocha dostatečná i pro přespání dvou osob | Foto: KIA

Největší maximální rychlosti (203 kilometrů v hodině) je možno dosáhnout s dvoulitrovým benzinovým motorem, nejúsporněji se bude jezdit se slabší verzí turbodieselu 1,7. U něj výrobce uvádí kombinovanou spotřebu 4,9 litru na sto kilometrů.

Během tuzemské tiskové konference k uvedení vozu na český trh mohl redaktor online deníku Aktuálně.cz na okresních silnicích v okolí Benešova a na dálnici D1 během několika desítek kilometrů vyzkoušet vůz se základním benzinovým motorem 1,6. Postačí spíše těm, kteří při svých cestách volí klidnější tempo a vůz příliš nenakládají. Velmi však potěšil podvozek automobilu, který si skvěle poradí s vyrovnáním nerovností na silnicích notně postižených letošní zimou.

Ve výbavě může být vyhřívaný volant i odvětrávaná sedadla
Ve výbavě může být vyhřívaný volant i odvětrávaná sedadla | Foto: KIA

V základní výbavě každého exempláře nové Kia Carens jsou světlomety s funkcí přisvěcování do zatáček, LED světla pro denní svícení, tónovaná skla, dojezdová rezerva, manuální klimatizace, rádio s CD, tempomat s omezovačem rychlosti, středová opěrka mezi předními sedačkami, šestice airbagů, asistent pro rozjezd do kopce a palubní počítač. Takový vůz (s pěti sedačkami) stojí s motorem 1,6 GDI 399 980 Kč. Za dvojici sedaček do třetí řady se připlácí 15 000 Kč. Silnější benzinový motor ve druhém stupni výbavy, stejně jako slabší verze turbodieselu pak stojí 464 980 Kč. Nejlépe vybavený vůz se silnějším dieselovým motorem stojí nejméně 554 980 Kč.     

Ve vyšších výbavách nebo na přání  mohou být vyhřívaná sedadla v přední a druhé řadě i odvětrávaná přední sedadla s elektricky nastavitelnou délkou sedáku a bederní opěrkou. Nabízí se rovněž vyhřívaný volant a přístrojový štít Supervision s 4,2palcovým displejem TFT LCD.

 

Právě se děje

Další zprávy