Nové Audi je elektromobil s pohonem všech kol. Jezdit ale bude jen na Měsíci

Jan Markovič Jan Markovič
27. 12. 2016 12:52
Audi se skupinou inženýrů soutěží o takzvanou Xprize, kterou vypsala technologická společnost Google. Výhrou je 30 milionů dolarů. Dostane ji ten, kdo dokáže poslat na měsíc vozítko, které ujede alespoň půl kilometru po povrchu a pošle na Zemi fotografii.
Tým Part-Time Scientists už je tak daleko, že si rezervoval let u společnosti Spaceflight Industries.
Tým Part-Time Scientists už je tak daleko, že si rezervoval let u společnosti Spaceflight Industries. | Foto: Audi

Automobilka Audi spojila síly s týmem inženýrů, kteří si říkají Part-Time Scientists (vědci na poloviční úvazek). Společně pracují na projektu lunárního vozítka, které by se už příští rok mohlo svézt po povrchu Měsíce. Je hotové, stačí ho ještě otestovat v poušti, která bude částečně simulovat měsíční podmínky.

Vozítko váží 30 kilogramů, což je úspěch. Ještě před nedávnem se počítalo s osmi kilogramy navíc. Nižší hmotnost výrazně sníží náklady na přepravu stroje do cíle. Audi Lunar Quattro, jak se vozítko jmenuje, je vybaveno pohonem všech kol a jezdí na elektřinu. Oproti staršímu návrhu má nově také větší kola, aby se mohlo po Měsíci lépe pohybovat.

Foto: Audi

Stavba lunárního vozidla je součástí boje o Google Lunar Xprize, kterou vypsala technologická firma. Získá ji tým, který za soukromé peníze pošle na povrch Měsíce vozítko. To musí ujet nejméně 500 metrů a přitom ještě odeslat 3D fotografii zpět na Zemi. Vítěz dostane 30 milionů dolarů, tedy necelé tři čtvrtě miliardy korun.

Tým Part-Time Scientists už je tak daleko, že si rezervoval let u společnosti Spaceflight Industries. Podle jízdního řádu by měla raketa odstartovat koncem roku 2017. Modul s vozítkem by měl přistát velmi blízko místa, kde v roce 1972 přistálo Apollo 17.

 

Právě se děje

Další zprávy