Nové Audi A1 se chce podobat závodní legendě. Do segmentu Fabie a Pola přináší prvky luxusní A8

Jan Matoušek Jan Matoušek
20. 6. 2018 16:49
Nejmenší současné Audi, řada A1, přichází ve druhé generaci. Ta si, stejně jako předchůdce, vyšlápne na Mini nebo luxusnější verze Fordu Fiesta či Volkswagenu Polo. Pomoci k tomu má řada věcí - agresivnější design je pouze jednou z nich. Nové A1 totiž přináší do segmentu malých aut technická řešení doposud vyhrazená jen luxusním modelům A7 Sportback nebo A8. Podívejte se do galerie.

Inspirace v historii

Vnější design se inspiroval v historii automobilky se čtyřmi kruhy. I ten, kdo jinak modely Audi příliš nezná, musí v přední části jasně rozpoznat vliv modelu Sport Quattro. Nejviditelnější je to v decentním nasávacím otvoru nad maskou chladiče, Audi však upozorňuje také na zatmavená přední a zadní LED světla. Dalším odkazem i na klasické Quattro, nejen zkrácenou verzi Sport, je zadní C-sloupek, který je mírně nakloněný směrem dopředu. Automobilka o něm tvrdí, že vizuálně tlačí auto dopředu, i když to právě stojí.

Vedle těchto již tak dost výrazných prvků má nové A1 Sportback rovněž širokou masku chladiče Singleframe a již zmíněná LED světla. Ta jsou vpředu v základu klasická halogenová, pouze s diodami pro denní svícení. Ostré linie jim však nechybí ani tehdy. Vylepšit design umí také volitelný designový paket S line s většími koly či sportovnějším nárazníkem. A sáhnout lze i po kontrastním tmavém odstínu střechy.

 

Právě se děje

Další zprávy