Nová krev proti Škodě Kodiaq. Hyundai ukázalo avantgardní Santa Fe, Honda konzervativní CR-V

Jan Matoušek Jan Matoušek
1. 3. 2018 16:50
V segmentu středně velkých SUV začíná být těsno. Před rokem do prodeje vtrhla Škoda Kodiaq, chvíli po ní následoval koncernový sourozenec Volkswagen Tiguan Allspace. Peugeot navíc z řady 5008 udělal čistokrevné SUV, byť bez pohonu všech kol. Letos bude ofenziva sportovně-užitkových vozidel této velikosti pokračovat – už za pár dnů si premiéru odbude dvojice Hyundai Santa Fe a Honda CR-V. Jaké mají přednosti a jak si stojí proti Škodě Kodiaq, se podívejte v následující grafice.

Praktičnost především

Hyundai Santa Fe mezigeneračně povyrostlo, na délku má 4770 mm (+ 70 mm) a mezi nápravami je 2765 mm (+ 65 mm). S 1890 mm je novinka také širší, naopak 1680 mm na výšku znamená o 5 mm méně než doposud. Spolu s rozměry narostl i prostor uvnitř - pro druhou řadu sedadel Hyundai uvádí o 38 mm více místa pro kolena, třetí řada sedadel pak dostala navíc 22 mm v oblasti hlavy. Stejně jako předchůdce tedy novinku půjde koupit v pěti- a sedmimístném provedení. Kufr v základním uspořádání pojme 625 litrů, o 40 litrů více než doposud.

Jestliže pro korejský model jsou tři řady sedadel samozřejmostí, Honda CR-V tuto možnost nabídne vůbec poprvé. V tiskové zprávě se zároveň píše, že novinka je o trochu větší než předchůdce, ovšem bez konkrétních čísel. Pomoci si tak musíme daty z ruského trhu. CR-V má na délku 4586 mm, což je o 19 mm méně než doposud. O 30 mm ale povyrostl rozvor náprav, který má nyní 2660 mm. Výška vozu je 1689 mm, šířka potom 1855 mm. To jsou lepší hodnoty než doposud. Kufr v pětimístném uspořádání pojme 522 litrů, což je o 67 litrů méně než doposud. Honda ale může údaje pro evropské trhy se začátkem prodeje vozu ještě upřesnit.

 

Právě se děje

Další zprávy