Nová generace vozu Jeep Grand Cherokee

Komerční sdělení
7. 10. 2010 17:16
Foto: Komerční sdělení

Nová generace vozu Jeep® Grand Cherokee bude představena na podzim letošního roku. Nový Grand Cherokee přijíždí s novým uhlazeným vzhledem. Jedná o velice zajímavou terénní čtyřkolku, která svými schopnostmi v terénu navazuje na tradiční hodnoty značky Jeep®, zároveň však nabídne výkony, komfort i bezpečnost podle standardů současné luxusní třídy SUV. Také design nové generace Grand Cherokee je odvážnější a progresivnější, ale jasně navazuje předchozí generace. Zaoblené tvary si ponechaly typické znaky Jeepu, součinitel odporu vzduchu se však snížil o sedm procent. Podle současného trendu se nový model se více přiblížil silničnímu SUV, důkazem jsou samonosná karoserie s nezávislé zavěšenými koly. Nový model si ovšem ponechal i legendární terénní schopnosti značky Jeep. Poprvé v historii dostal Grand Cherokee vzduchové pérování Quadra Lift, které umožňuje měnit světlou výšku vozu až o 11,4 cm. Tuhost samonosné karoserie se přitom zvětšila o 146 %, k čemuž přispěl větší počet svárů i strukturální lepidla omezující hluk a vibrace. Jeep Grand Cherokee pro modelový rok 2011 přijíždí s karoserií dlouhou 4821,8 mm, širokou 1937,6 mm a vysokou 1761,8 mm. Nápravy mají rozvor 2915 mm a rozchod kol je 1623 mm vpředu a 1627 mm vzadu. Prodloužením rozvoru o 13,5 cm se změnily proporce karoserie, což umožnilo zvětšit prostor pro nohy cestujících vzadu. O 0,192 m3 narostl také objem zavazadlového prostoru.

Foto: komerční sdělení

Nový Grand Cherokee je vybaven více než 45 bezpečnostními prvky, včetně standardních aktivních hlavových opěrek, bočních záclonových airbagů po celé délce vozu, v sedadle integrovaných airbagů na ochranu hrudníku, ESC, Asistentu pro rozjezd (Hill-start Assist), asistentu pro stabilitu přívěsu, detekčního systému mrtvého úhlu a adaptivního tempomatu vysílajícího upozornění na nebezpečí kolize.

Nový Grand Cherokee bude vybaven prvky jako vyhřívaný volant, vyhřívaná zadní sedadla, starování tlačítkem a bezklíčkový přistup či parkovací systém s kamerami. Nebude zde chybět ani výkonný zvukový systém doplněn o integrovanou navigaci.

Nový model bude k dispozici s jedním z dvojice zážehových agregátů. Prvním z nich je vidlicový šestiválec Pentastar V-6 o objemu 3,6 litru, disponující výkonem 209 kW (280 k) při 6400 ot./min. a točivým momentem 353 Nm při 4800 ot./min. druhým motorem je vidlicový osmiválec HEMI o objemu 5,7 litru s výkonem 268 kW (360 k) při 5150 ot./min. a točivým momentem 520 Nm při 4250 ot./min. Pro evropský trh pak bude k dispozici dieslový agregát.

Foto: komerční sdělení

Nový motor Pentastar V-6 pro nový model Jeep® Grand Cherorokee se bude vyrábět v novém závodě South Engine Plant ve městě Trenton (Michigan). Tomuto závodu byl udělen Zlatý certifikát zeleného stavebního systému LEED (Leadership in Energy and Environmental Design), za to, že splnil nejvyšší normy na ochranu životního prostředí. Ve skutečnosti je Trenton jedním ze čtyř závodů na výrobu automobilů, který obdržel certifikaci LEED a jediný závod na výrobu motorů na světě, který získal zmíněné ocenění.

Základní verze osazena vidlicovým šestiválcem Pentastar V-6 o objemu 3,6 litru s výkonem 209 kW (280 k) bude k dispozici od 1.100.000,- Kč.

www.jeep.cz

 

Právě se děje

Další zprávy