Nová Fabia, elektrická Dacia i Tesla z Německa. Prohlédněte si auta pro rok 2021

Jan Matoušek Jan Matoušek
1. 1. 2021 6:02
Jakkoliv světovým autosalonům zvoní po loňském roce hrana více než kdy jindy, nových automobilů neubylo. Naopak se představila řada důležitých, v mnoha případech elektrických, modelů. A záplava nových aut se očekává i letos - ať už mluvíme o premiérách, nebo možnosti si některé očekávané vozy konečně koupit. Podívejte se na přehled těch nejzajímavějších aut pro rok 2021.
Foto: Dacia

Dacia Spring Electric

Elektrická revoluce, i tak by mohl znít slogan na Dacii Spring Electric. 3,7 metru dlouhé městské SUV totiž bude nejlevnějším elektromobilem v Evropě a alespoň v některých zemích by mohlo výrazněji nastartovat trh s bezemisními auty, která zatím povětšinou trápí stále vyšší cena v porovnání se spalovacími automobily. Na druhou stranu nízké ceně bude odpovídat i použitá ryze městská technika. Výkon elektrického motoru je 33 kW, baterie má kapacitu 26,8 kWh a auto s ní ujede 225 km v kombinovaném nebo 295 km v městském provozu. Obojí dle cyklu WLTP.

Nabíjet půjde maximálním výkonem 30 kW, nejvyšší rychlost je pak omezená na 125 km/h. Podle Dacie ale na druhou stranu ujede průměrný Evropan v městském autě 31 km denně, což znamená, že v rovině teorie by bylo nutné auto nabíjet jen jednou za týden. Do města se bude také hodit praktický kufr s objemem 300 litrů, auto je nicméně pouze čtyřmístné. Mimo osobní nabídnou Rumuni i užitkové provedení. Více si o elektrické Dacii, která vychází z čínského Renault City K-ZE, přečtěte zde.

 

Právě se děje

Další zprávy