15 aut pro rok 2019: Škodu Scala doplní dostupné elektrické VW i nová Dacia Sandero

Jan Matoušek Jan Matoušek
2. 1. 2019 6:03
Uplynulý rok byl co do nových automobilů bohatý na nejrůznější SUV. V letošním roce jich na trhu uvidíme jistě také pěknou řádku, mezi nejočekávanějšími novými auty jsou ale tentokrát spíše hatchbacky nižší střední třídy, tedy vozy nejoblíbenější evropské kategorie. Hned dva má připravené Volkswagen - a půjde rovnou o osmou generaci Golfu a elektromobil ID Neo. To jsou však jen dvě z patnácti novinek, které budou v následujících dvanácti měsících patřit podle nás mezi ty nejdůležitější. Ať už z pohledu evropského nebo českého trhu. Na další se podívejte do galerie.

Peugeot 208/2008

Do města s výraznějším designem - S novou generací malých aut přispěchá letos i francouzský Peugeot. A nepůjde jen o novou 208, ale i malé SUV 2008, které je pro globální prodeje značky možná ještě důležitější. Oba modely dostanou modulární platformu CMP, která zajistí více místa uvnitř a umožní také elektrifikaci. Dá se očekávat příchod čistě elektrických variant po vzoru nedávno odhaleného malého SUV DS 3 E-Tense. Minimálně v případě 2008 by tak elektroverze mohla mít výkon 100 kW a na jedno nabití by se v ní mělo dát ujet zhruba 300 km.

Pro oba vozy je rovněž nachystán výraznější design karoserie. Zatímco 208 by se mohla inspirovat u atraktivního liftbacku 508 a dostat tak denní svícení protažené do nárazníku, 2008 se bude držet linie větších SUV 3008 a 5008 (snímky ukazují stávající varianty obou modelů). Na test končícího Peugeotu 208 se podívejte zde a na Peugeotu 2008 tady.

 

Právě se děje

Další zprávy