15 aut pro rok 2019: Škodu Scala doplní dostupné elektrické VW i nová Dacia Sandero

Jan Matoušek Jan Matoušek
2. 1. 2019 6:03
Uplynulý rok byl co do nových automobilů bohatý na nejrůznější SUV. V letošním roce jich na trhu uvidíme jistě také pěknou řádku, mezi nejočekávanějšími novými auty jsou ale tentokrát spíše hatchbacky nižší střední třídy, tedy vozy nejoblíbenější evropské kategorie. Hned dva má připravené Volkswagen - a půjde rovnou o osmou generaci Golfu a elektromobil ID Neo. To jsou však jen dvě z patnácti novinek, které budou v následujících dvanácti měsících patřit podle nás mezi ty nejdůležitější. Ať už z pohledu evropského nebo českého trhu. Na další se podívejte do galerie.
Foto: BMW

BMW řady 3

Ikona v novém - Rok 2019 bude rokem nových generací ikonických modelů. Například BMW řady 3 vyjede na silnice již ve své sedmé generaci, která se výrazně přibližuje větším řadám 5 a 7. Neznamená to však jen větší ledvinky a široká zadní světla - sedan (a později v průběhu roku také kombi) si z nich půjčuje i bezpečnostní asistenty nebo multimediální technologie. Novinkou je ovládání palubních funkcí pomocí pouhé fráze - například na povel "Hej BMW, je mi zima" reaguje vůz aktivací topení.

Na rozdíl od menších modelů značky nová "trojka" nepřišla o standardní pohon zadních kol, který je alternován čtyřkolkou xDrive. Pod kapotou se objeví paleta benzinových i naftových motorů s výkonem 110 až 275 kW. Alternativou bude plug-in hybrid s elektrickým dojezdem 60 km a průměrnou spotřebou 1,7 l/100 km. Na českém trhu jsou zatím dostupné motory 330i/190 kW a 320d/140 kW. Ceny startují na 1 002 300 korunách, s příchodem slabších verzí ale nepochybně klesnou pod milionovou hranici. Více si o řadě 3 přečtěte zde.

 

Právě se děje

Další zprávy