Tucson je nejžádanější Hyundai z Nošovic. Auta z českého závodu jezdí i v Mexiku

ČTK ČTK
3. 1. 2022 12:34
Výroba aut v nošovické automobilce Hyundai se loni meziročně zvedla, závod očekává, že produkce bude růst i letos. I proto chce nabrat nové pracovníky. Ti dostanou náborový příspěvek ve výši 20 tisíc korun.
Hyundai Tucson měl loni největší výrobní podíl v závodu v Nošovicích. Auta z Česka se exportují do Mexika i na Martinik.
Hyundai Tucson měl loni největší výrobní podíl v závodu v Nošovicích. Auta z Česka se exportují do Mexika i na Martinik. | Foto: Martin Přibyl

Nošovická automobilka Hyundai vyrobila loni 275 tisíc aut. Bylo to o 36 250 vozů, tedy o 15 procent, více než předloni. Letos očekává další růst výroby, sdělil mluvčí závodu Hyundai Motor Manufacturing Czech (HMMC) Petr Michník.

"Pro letošní rok je v plánu navýšení objemu výroby na úroveň obvyklou před pandemií covidu-19," uvedl Michník. V posledním roce před pandemií, která zásadně ovlivnila automobilový průmysl po celém světě, vyrobil nošovický závod 309 500 aut.

Aby společnost byla schopná vyrábět více aut, bude přijímat nové pracovníky. "Společnost HMMC proto již zahájila nábor a během několika měsíců nabere 120 nových zaměstnanců do výroby. Pro dělnické pozice je navíc připraven náborový příspěvek ve výši 20 tisíc korun," uvedl mluvčí. Závod má přes 3100 zaměstnanců, dalších asi 8700 lidí pracuje pro jeho přímé dodavatele.

Nejžádanější modely z Nošovic
Největší podíl výroby ve slezském závodě připadal i v roce 2021 na model Tucson, který tvoří 70 procent produkce. "Modelová řada i30 se na produkci loni podílela bezmála 20 procenty. Inovovaný ostrý vůz Hyundai i30 N, který v loňském roce začal sjíždět z linek, tvořil dvě procenta produkce," uvedl Michník. Zbývajících osm procent vyrobených vozů připadalo na elektromobil Kona Electric.

"Přes 30 procent aut vyrobených v loňském roce má hybridní, plug-in hybridní nebo plně elektrický pohon. V letošním roce automobilka očekává, že podíl takových aut znovu poroste," uvedl Michník. Podnik letos neplánuje uvedení žádného nového modelu, nové projekty se ale chystají do výroby na rok 2023.

"V souladu s plány na uhlíkovou neutralitu se stáváme prvním výrobním závodem společnosti, který bude od letoška používat výhradně elektrickou energii z obnovitelných zdrojů. Připravujeme velké investice do fotovoltaiky a dalších úsporných technologií," uvedl prezident HMMC Cheolseung Baek.

Nejvíce vozů z Nošovic putovalo do Německa, Španělska, Francie a Velké Británie. "Model Tucson ve velkém míří také do zemí na Blízkém a Středním východě. Nošovická Kona Electric sklízí úspěchy nejvíce v Německu, Francii a Norsku," uvedl Michník. Auta vyrobená loni v Nošovicích ale jezdí také v Mexiku, Ekvádoru, Nové Kaledonii nebo na ostrově Martinik.

 

Právě se děje

Další zprávy