Nissan získal pro svůj model Leaf fosforeskující barvu

20. 2. 2015 6:45
Lak během dne absorbuje UV energii a ve tmě vydrží zářit osm až deset hodin.
Foto: Nissan

Najít v noci svůj zaparkovaný vůz bude pro majitele Nissanů Leaf podstatně jednodušší. Japonská automobilka, která tento světově nejprodávanější elektromobil vyrábí, totiž použila ve tmě zářící lak.

Nissan navázal spolupráci s vynálezcem Hamishem Scottem, který vyvinul materiál STARPATH. Tento lak během dne absorbuje UV energii a po západu slunce vydrží zářit 8 až 10 hodin. Jeho životnost má být 25 let.

Nissan přiznává, že obdobné laky sice již na trhu jsou, ale ten jejich je unikátní díky přírodnímu složení. Přesné složení firma tají, ale prozradila, že součástí je velmi vzácný přírodní produkt hlinitan strontnatý. Je to pevná látka bez zápachu, která je chemicky i biologicky inertní.

Foto: Nissan

Zajímavý je i důvod, proč se vlastně Nissan do tohoto experimentu pustil. Tisková zpráva udává, že takto chce upozornit na skutečnost, že čím dál větší množství majitelů vozů Nissan Leaf podporuje využívání udržitelných zdrojů energie. Nechávají si totiž na střechy svých domů montovat solární panely. Tím redukují uhlíkovou stopu a současně získávají možnost nabít si svůj elektromobil zcela zdarma.

Konkrétní zkušenost přidává majitel Nissan Leaf Ian Finch. „Provoz Nissanu Leaf mě stojí šestkrát méně, než bych platil v případě vozu se spalovacím motorem," konstatuje Finch. „Celkově díky solárním panelům spotřebováváme o nějakých 25 % méně energie a jezdit s vozem LEAF na elektřinu vyrobenou zcela zdarma je prostě fantastické," uzavírá.

 

Právě se děje

Další zprávy