Každý může být jako Tiger Woods. Nissan vymyslel autonomní golfový míček

Martin Přibyl Martin Přibyl
13. 9. 2019 9:39
Japonská automobilka Nissan uvádí v září na japonský trh novou generaci modelu Skyline, u něhož poprvé v historii nabídne schopnost autonomní jízdy po dálnici. Auto by mělo zvládnout jet od nájezdu ke sjezdu na základě dat z navigace zcela samo. Podobně jako se autonomní golfový míček vydá po greenu sám k jamce.
Podívejte se, jak funguje autonomní golfový míček. | Video: Nissan

S tímhle míčkem tak bude při patování i ten největší amatér hvězdou jako Tiger Woods. Kamera umístěná nad greenem zaznamená pozici míčku a jamky a systém autonomního řízení pomocí miniaturního elektromotorku dovede balonek spolehlivě tam, kam patří, do jamky.

To, že autonomní míček hráči nijak nepomůže při prvním odpalu nebo v situaci, kdy bude nutné ho dostat ven z bankru, vlastně odpovídá i technologii v novém Skylinu. 

Autonomní systém, který ani nevyžaduje, aby řidič držel volant, v novém voze totiž také funguje jen na dálnici (tedy pomyslném silničním greenu), a to ještě s výjimkami. Nissan sám v tiskové zprávě vypočítává, za jakých okolností funkce nazvaná ProPilot 2.0 nefunguje: je to na silnicích s neodděleným obousměrným provozem, v tunelech, u mýtných bran, v oblastech, kde se jízdní pruhy spojují nebo snižuje jejich počet…

Řidič je v takovém případě vyzván, aby chytl volant a převzal kontrolu nad vozidlem. ProPilot 2.0 zvládne řidiči pomoci rovněž s předjížděním, změnou pruhu nebo sjezdem z dálnice.

 

Právě se děje

Další zprávy