Vyplatí se koupit nový Nissan Leaf? V Čechách začíná na 850 tisících, porovnali jsme ho s VW e-Golf

Jan Matoušek Jan Matoušek
4. 1. 2018 14:01
Na český trh vstupuje druhá generace celosvětově nejprodávanějšího elektromobilu. Nissan Leaf se oproti předchůdci výrazně změnil designově a dočkal se rovněž vylepšeného pohonného ústrojí. Patrně největším rivalem nejen na českém, ale i celoevropském trhu mu bude Volkswagen e-Golf. V následující grafice tak najdete porovnání obou konkurenčních kompaktních hatchbacků, i když zatím pouze na papíře.

Na detailní porovnání Nissanu Leaf a Volkswagenu e-Golf, které navíc můžete měnit či rozšiřovat podle vlastních preferencí, se podívejte zde.

Baterie

Akumulátory obou hatchbacků jsou umístěny pod podlahou, to znamená, že příliš neomezují zavazadlový prostor. Nissan nabízí kapacitu 40 kWh, která při průměrné spotřebě 17 kWh / 100 km stačí na tabulkový dojezd 377 km. Volkswagen udává kapacitu 35,8 kWh a průměrnou spotřebu 12,7 kWh / 100 km, na jedno nabití tak vůz ujede podle tabulek 284 km.

Nissan již dříve uvedl, že nabití akumulátoru prostřednictvím tříkilowattové nabíječky zabere 16 hodin, s dvojnásobným počtem kilowattů se čas sníží o polovinu. Rychlonabíječka pak 80 procent kapacity zvládne doplnit za 40 minut. Volkswagen uvádí, že nabíjecí místo s 3,6 kW dodá plnou kapacitu za 10 hodin a 50 minut, dvojnásobný počet kilowattů zkrátí čas na 5 hodin a 20 minut. Rychlonabíječka zvládne 80 procent kapacity za 45 minut.

 

Právě se děje

Další zprávy