Unikátní dárek k padesátinám: Nissan se spojil s Italdesignem, vzniklo nejlepší GT-R historie

Jan Matoušek Jan Matoušek
3. 7. 2018 13:23
Padesátiny letos slaví hned dvě velká jména automobilového průmyslu. Jednak Nissany s označením GT-R a jednak také návrhářské studio Italdesign. Japonci tak s italskými designéry spojili své síly a vytvořili pomyslný pomník dvojitému jubileu. Ten pomník se jmenuje Nissan GT-R50 by Italdesign a na podrobnosti o něm se podívejte do následující galerie.

Historie italského designu

Designové studio později známé jako Italdesign založili před padesáti lety Giorgetto Giugiaro a Aldo Mantovani. Automobily navržené italským studiem se představily pod vlastní značkou Italdesign nebo jako zakázka pro některého ze světových výrobců. Giugiaro výrazně spolupracoval například s Alfou Romeo (koncepty Caimano - obrázek vlevo, Iguana či Visconti a sériové modely Brera nebo Alfasud), Fiatem (Grande Punto, Idea nebo Uno), Lancií, Lamborghini, Seatem, ale též čínskými značkami Brilliance nebo korejským Daewoo. Jednou z prací Italdesignu je slavný DeLorean DMC-12.

Výraznou stopu zanechal Italdesign i v československém automobilovém průmyslu - na přelomu 60. a 70. let navrhl pro AZNP Mladá Boleslav několik prototypů Škoda 720 a později 760. Ani jeden vůz se však do výroby nedostal. Je ale zajímavé, že se obě firmy nakonec potkaly pod jednou střechou. Italdesign totiž od roku 2010 většinově vlastní Lamborghini, které spadá pod Audi, které spadá pod Volkswagen do stejnojmenného koncernu. Mimochodem, i s Volkswagenem má Italdesign bohatou historii spolupráce - navrhl pro něj třeba koncepty W12 a Tarek nebo první generaci Scirocca a Golfu. Nejnovějším počinem Italdesignu je sportovní model Zerouno, který vedle kupé letos vznikl i jako roadster Duerta. S každou karoserií vznikne jen pět kusů tohoto vozu.

 

Právě se děje

Další zprávy