Korejský výrobce pneumatik Nexen uvažuje o továrně v Česku

ČTK ČTK
26. 3. 2014 11:47
Firma potvrdila dřívější spekulace o možném umístění továrny v Česku. Nexen patří mezi dodavatele automobilek Škoda Auto i Hyundai Motor.
Pneumatika Nexen
Pneumatika Nexen | Foto: Aktuálně.cz

Soul - Jihokorejský výrobce pneumatik Nexen Tire uvažuje o výstavbě závodu v České republice. Firma tak ve středu potvrdila dřívější spekulace o možném umístění továrny v Česku. Upozornila však, že konečné rozhodnutí ještě nepadlo.

Nexen patří mezi dodavatele mladoboleslavské automobilky Škoda Auto a jihokorejské Hyundai Motor.

"Zvažujeme (tuto továrnu), protože potřebujeme rozšířit výrobní kapacitu ve středně dlouhém a dlouhém období. Nic však nebylo rozhodnuto," uvedla společnost Nexen ve zprávě pro jihokorejskou burzu. V současnosti má firma závody v Jižní Koreji a v Číně, připomíná agentura Reuters.

Škoda Auto tento měsíc oznámila, že uzavřela se společností Nexen dohodu o dodávkách pneumatik pro modely Rapid a Octavia. Nexen dodává pneumatiky také automobilce Hyundai, česká továrna Hyundai však mezi odběratele Nexenu nepatří.

Hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček již loni oznámil, že do zóny Triangle u Žatce by mohl přijít nový investor, který by vytvořil tisíc pracovních míst a investoval až deset miliard korun. Podle některých informací by mělo jít právě o firmu Nexen.

Firma působí na 130 trzích

Společnost se sídlem v jihokorejském Jangsanu existuje od roku 1942. Nexen se zaměřuje na výrobu pneumatik pro osobní automobily, lehká užitková vozidla a sportovně užitková vozidla. Firma v současnosti vyváží pneumatiky do 130 zemí světa.

Za rok 2012 firma vykázala čistý zisk 133,4 miliardy wonů (asi 2,5 miliardy Kč). Pro srovnání, jeden z největších světových výrobců pneumatik, společnost Michelin, měla v tomtéž roce čistý zisk v přepočtu asi 40 miliard Kč.

 

Právě se děje

Další zprávy