Nevíte, jakou barvu auta zvolit? Vyhněte se zlaté a kupujte žlutou, říká analýza

Kupujete nové auto? Zvolit byste měli žlutý lak, takový vůz ztrácí nejméně ze své hodnoty.
Auta ve žluté barvě ztrácejí nejméně ze své hodnoty - za tři roky jen 27 procent. "Žlutá auta jsou méně běžná, což zvyšuje zájem a pomáhá udržovat hodnotu," říká šéf iSeeCars.com Phong Ly. Pomalý pokles hodnoty vozidel ve žluté lze sledovat nejen u sportovních aut, ale třeba i u SUV. Na druhou stranu v nabídce tento odstín vydrží průměrně 41,5 dne, což je druhá nejvyšší hodnota, Způsobeno to může být ale právě relativně vyšší cenovkou.
Velice dobře drží hodnotu i oranžové vozy. Po třech letech ztratí 30,6 procenta své hodnoty a na trhu vydrží 38,1 dne.
Zelená také patří k barvám s nejvyšší zůstatkovou hodnotou. Průměrně zelené auto ztratí 30,9 procenta své hodnoty. Na druhou stranu tři nejméně ztrátové barvy - žlutá, oranžová a zelená - tvoří jen 1,2 procenta sledovaného vzorku vozidel. Na trhu pak tato barva vydrží 36,2 dne.
Trendem posledních let je bílá. I přesto je ztráta hodnoty takového vozu nad průměrem - za tři roky tento odstín odepisuje 32,6 procenta. V nabídce pak vydrží 35 dnů.
Foto: Ford
Jan Matoušek Jan Matoušek
21. 3. 2018 8:18
Přes americkou inzertní stránku iSeeCars.com se mezi zářím 2016 a srpnem 2017 prodalo přes 2,1 milionu tři roky starých automobilů. Zástupci portálu se na základě toho rozhodli zjistit, jaký má barva karosérie vliv na zůstatkovou hodnotu auta a dobu, za kterou si ho někdo koupí. Jedinou podmínkou pro "účast" v analýze bylo alespoň tisíc prodaných vozů v daném odstínu. Nakonec vznikla tabulka 13 barev a u každé klesla zůstatková hodnota automobilu trochu jinak. Průměrně ztratilo tři roky staré auto 33,1 procenta své hodnoty a v nabídce bylo 36,5 dne. V následující galerii se podívejte, jak jsou na tom jednotlivé barvy.
 

Právě se děje

Další zprávy