Neveselé statistiky české policie. Meziročně vzrostly počty dopravních nehod, zraněných i mrtvých

Jiří Kaloč
18. 5. 2018 17:01
Podle policejních statistik bylo během prvních čtyř měsíců letošního roku vyšetřováno více než 31 tisíc dopravních nehod. Během nich přišlo o život 132 osob, dalších 569 bylo zraněno těžce a 6678 lehce. Oproti loňskému roku je to o 378 více nehod, o 11 více mrtvých, o 14 více těžce zraněných a o 453 lehce zraněných. Nejvíce nehod se událo a nejvíce lidí přišlo o život na silnicích a ulicích české metropole a Středočeského kraje.
Do konce dubna zahynulo na českých silnicích celkem 64 cestujících v osobních automobilech
Do konce dubna zahynulo na českých silnicích celkem 64 cestujících v osobních automobilech | Foto: HZS Královéhradeckého kraje

Při celkem 31 621 vyšetřovaných dopravních nehodách letos zahynulo 132 osob. V lednu to bylo 39, v únoru 22, v březnu 31 a v dubnu dokonce 40. Dalších 569 lidí bylo zraněno těžce a 6678 lehce. 

Do konce dubna zahynulo na českých silnicích celkem 64 cestujících v osobních automobilech. Z toho bylo 50 řidičů a 13 spolujezdců. O život také přišlo na českých silnicích 41 chodců. Vlastní vinou přitom zemřelo celkem sedm chodců, což je o šest více než loni.

Dalších 13 obětí bylo z řad motocyklistů, deset cyklistů, po dvou osobách jedoucích v autobusu a nákladním vozidle. Zatímco počty obětí mezi motocyklisty, cyklisty a chodci se meziročně navýšily, obětí jedoucích v nákladních automobilech výrazně ubylo. 

Počet mrtvých motocyklistů byl sice stejný jako loni, ale během samotného dubna jich přišlo o život  rovných 11. Oproti loňskému dubnu to je více o 7 obětí a současně to znamená, že každý čtvrtý usmrcený byl motocyklista.

Podrobnější pohled na statistiky nehod ukazuje, že zaviněním řidičů osobních automobilů zemřelo 96 lidí, dalších deset pochybením šoférů nákladních vozidel a dva zaviněním řidiče autobusu. Vinou cyklistů zahynulo pět osob a motocyklisté měli na svědomí osm lidských životů.

Nehody a celkové počty usmrcených a zraněných při dopravních nehodách, ke kterým došlo do konce dubna 2018, vč. meziročních změn (zdroj: PČR)
Nehody a celkové počty usmrcených a zraněných při dopravních nehodách, ke kterým došlo do konce dubna 2018, vč. meziročních změn (zdroj: PČR) | Foto: Jiří Kaloč

Tři smrtelné případy šly na vrub řidičů, kteří od nehody ujeli. Těchto nehod sice bylo meziročně o 48 méně, ovšem loni v jejich důsledku nikdo nepřišel o život. Alkohol asistoval (to ještě neznamená, že byl příčinou…) u 1291 dopravních nehod. To je o 206 případů více než loni.

Znepokojivým zjištěním však může být skutečnost, že o 133 vzrostl počet nehod, kdy kolovalo v krvi viníka 1,5 promile a více. Při nehodách s alkoholem pak zemřelo celkově 10 osob a v devíti případech byla hladina alkoholu u viníka nad 1,0 promile. Alkohol ve spojení s drogami byl zjištěn u dalších 15 nehod a drogy pak u 75 nehod.

Z hlediska počtu dopravních nehod hraje prim hlavní město Praha (7196), i když tento počet oproti loňskému roku klesl o 249. Na druhém místě se v této nelichotivé statistice umístil Středočeský kraj (4459), kde naopak zaznamenali nárůst 191 nehod. Naopak nejméně nehod bylo zaznamenáno na Karlovarsku (896). 

V osmi krajích se počet obětí nehod zvýšil, v pěti snížil, na Karlovarsku vykázaly statistiky stejný počet mrtvých jako loni. Nejvíce mrtvých bylo ve Středočeském kraji (celkem 25), kde došlo i k největšímu nárůstu o 10 případů.

O tři více než loni a celkem 14 lidí zahynulo v Moravskoslezském kraji, po 11 případech zaznamenaly statistici v Jihočeském, Plzeňském a Jihomoravském kraji.

Naopak nejméně lidí za první tři měsíce přišlo o život na Karlovarsku (3), Liberecku (4) nebo Královéhradecku a Zlínsku (shodně po 6). Největším meziročním poklesem počtu usmrcených (o sedm) se mohou pochlubit v Jihomoravském kraji.

 

Právě se děje

Další zprávy