Auta, která Češi nechtějí. Těmto modelům se v prvním pololetí prodejně nedařilo

Jan Matoušek Jan Matoušek
9. 7. 2021 6:02
Český trh s novými auty se po loňské vlně pandemie onemocnění covid-19 a s tím souvisejícími omezeními postupně zvedá. Za první pololetí se letos prodalo 112 805 automobilů, o skoro 19 procent více než loni. Většina modelů si pak meziročně, logicky, polepšila. Přesto se našlo několik aut, která i přes růst trhu zažila výrazný propad prodejů. Na ta s největším úbytkem se podívejte do galerie.

V galerii najdete modely, jejichž registrace se za první pololetí roku 2021 meziročně propadly nejvíce. Jestliže v minulosti se do přehledu dostávala auta s propadem o 60 procent a více, loňské ztráty způsobené pandemií a letošní nárůst prodejů zapříčinil, že se v něm objevují modely, které si pohoršily o nejméně 36 procent. Stále platí, že aby se auto v přehledu objevilo, muselo se ho letos nebo loni prodat alespoň 100 kusů. Z žebříčku jsme rovněž vyřadili auta, která meziročně zmizela z nabídky dovozců a nedostala přímého nástupce (sehnat je ale občas bylo možné ještě ze skladových zásob jednotlivých dealerů), propad jejich prodejů je proto výrazný. Všechna data vycházejí ze statistik Svazu dovozců automobilů (SDA).

Foto: Honda

Honda Civic: -47 %

První pololetí se prodejně příliš nepovedlo ani Hondě Civic, byť se v absolutních číslech jedná o mnohem méně úspěšný model než Mégane. Letos se pro japonský kompakt rozhodlo 62 lidí, o 47,46 procenta méně než loni, kdy jich za půl roku bylo 118. 

 

Právě se děje

Další zprávy