Nesmrtelné železo pro platinovou královnu. Co a koho uvidíte v dnešním průvodu?

Martin Frei Martin Frei
5. 6. 2022 6:01
Dneškem v Británii vrcholí oslavy sedmdesáti let panování královny Alžběty II. Londýnem projede průvod vozidel symbolizující celou její éru. Za tradičním zlatým kočárem budou mít čestné místo auta britské výroby. Největší domácí výrobce Jaguar Land Rover v něm představí to nejzajímavějších ze svých historických sbírek. Každý vůz navíc poveze nějakou významnou osobnost.

Oslavy obnáší mnoho atrakcí od vystoupení královny na balkóně Buckinghamského paláce, vojenské přehlídky a ohňostrojů po statisícové pouliční party, které se svým rozsahem mají zapsat do Guinessovy knihy rekordů.

Dnes projede Londýnem průvod historických vozidel, a to ne jen automobilů. Místo v popředí samozřejmě patří zlatému kočáru, v němž královna jela na korunovaci v červnu 1953. Tentokát v něm sedět nebude, pořadatelé slibují digitální překvapení na způsob hologramu.

Za kočárem bude následovat kolona automobilů převážně britské výroby. Největší domácí výrobce Jaguar Land Rover do něj vybral to nejcennější ze svých sbírek. Auta budou řídit tovární jezdci, místo pasažéra vždy připadne nějaké zajímavé osobnosti.

Foto: Jaguar Land Rover

1948: První prototyp Land Roveru

Inspirováni válečným Jeepem Willys, navrhli konstruktéři automobilky Rover pro britský venkov jednoduchý terénní vůz s pohonem všech kol. Dostal jméno Land Rover a jeho výroba se později osamostatnila, což dalo název samotné značce.
Na dnešním průvodu obsadí místo spolujezdce horolezec Kenton Cool, který se nedávno vrátil ze svého šestnáctého výstupu na Mount Everest.

 

Právě se děje

Další zprávy