Nesměle poodhalené: Škoda zveřejnila první fotku svého elektrického SUV Enyaq

Martin Přibyl Martin Přibyl
22. 7. 2020 8:00
Škoda pokračuje v kampani postupného odhalování svého nového modelu. Čistě elektrické SUV Enyaq představí veřejnosti v plné parádě 1. září. Nyní ukázala jeho siluetu.
Škoda Enyaq.
Škoda Enyaq. | Foto: Škoda Auto

Původně už jsme měli podobu Enyaqu znát, protože datum premiéry bylo naplánováno na letošní jaro. Pak ale přišla pandemie koronaviru a vše se posunulo až na 1. září. Po odchodu škodováckého šéfa Bernharda Maiera z funkce tak pravděpodobně stržení plachty z Enyaqu připadne jako jedna z prvních povinností novému šéfovi značky. Zvolen by měl být v průběhu srpna.

V případě Enyaqu však již teď máme potvrzeno více informací, než co se týče Maierova nástupce. Škoda zatím zveřejnila fotky maskovaných prototypů, nyní přidala potemnělou siluetu. Vzhledově se ale dá tušit, že auto bude vycházet z designové studie Vision iV.

O autě také víme, že bude stejně jako hatchback Volkswagen ID.3 využívat koncernovou platformu MEB určenou speciálně pro elektrické vozy. Ta má baterie umístěné pod podlahou a účelně hospodaří s dostupným půdorysem. Enyaq je tak na délku kratší než Octavia, vnitřní prostor by ale měl odpovídat většímu Kodiaqu.

Škoda také dříve zveřejnila objem kufru, 585 litrů, a informace o nabízených verzích. Enyaq bude k dispozici ve variantách s pohonem předních a zadních kol (tedy s jedním nebo se dvěma elektromotory), s různými výkony elektromotorů (i jako RS) a kapacitami baterie, kdy s tou největší by měl na jedno nabití zvládnout ujet až 500 kilometrů.

Verze

Pohon

Výkon e-motoru

Baterie

Dojezd (předběžně)

Enyaq iV 50

zadních kol

109 kW

55 kWh (čistých 52 kWh)

až 340 km

Enyaq iV 60

zadních kol

132 kW

62 kWh (58 kWh)

až 390 km

Enyaq iV 80

zadních kol

150 kW

82 kWh (77 kWh)

až 500 km

Enyaq iV 80X

všech kol

195 kW

82 kWh (77 kWh)

až 460 km

Enyaq iV RS

všech kol

225 kW

82 kWh (77 kWh)

až 460 km

Nabíjecí výkon by měl přitom dosáhnout až 125 kilowattů. Nabití z deseti na osmdesát procent by díky tomu mělo za správných podmínek a na správné nabíječce zabrat 40 minut.

Na trh by se Enyaq měl dostat začátkem příštího roku. První vozy budou v bohatě vybavené Founders Edition, v níž vznikne jen 1895 kusů, které mají připomínat letošní 125. výročí značky.

Jízdní záběry maskovaných prototypů Škody Enyaq:

Škoda Enyaq | Video: Škoda Auto
 

Právě se děje

Další zprávy