Neplaťte pokuty zbytečně: letní gumy v Rakousku vás mohou vyjít na 25 000 korun

Martin Přibyl Martin Přibyl
30. 11. 2018 8:55
Většina evropských států dnes již nějakým způsobem předepisuje použití zimních pneumatik. Pokud tak vyrazíte do zahraničí na letních, můžete si vykoledovat vysokou pokutu. V případě, že v Rakousku svou jízdou na nevhodných gumách ohrozíte ostatní uživatele, mohou vám policisté udělit pokutu ve výši až 25 000 korun. Země se liší i podle toho, co se považuje za zimní pneumatiku: v Německu například při kontrole neuspějete s některými celoročními nebo terénními plášti, které nenesou označení tzv. alpského symbolu (hory s vločkou). Jak se předpisy liší od těch českých? Podívejte se do našeho přehledu sousedních zemí a neoblíbenějších zimních destinací.
Foto: iStock

Rakousko

U našich jižních sousedů platí podobné ustanovení jako u nás. Zimní pneumatiky jsou povinné pouze tehdy, pokud na silnicích panují zimní podmínky (sníh, led, náledí, břečka…) a to od 1. listopadu do 15. dubna. Stejně jako u nás se za zimní pneumatiky považují ty s označením M+S, minimální hloubka vzorku je rovněž čtyři milimetry.

Pokuta je stanovena na 35 eur (asi 900 Kč), pokud vás policie na zasněžené cestě načapá na letních pneumatikách. Pokud zároveň ohrozíte ostatní účastníky silničního provozu, můžete počítat s pokutou ve výši 1000 eur (až 25 000 Kč).

 

Právě se děje

Další zprávy