Německo zpřísnilo pravidla pro vjezd automobilů do měst

Zbyněk Klíč
6. 1. 2012 11:20
Německo vyhlásilo šest nových nízkoemisních zón a zpřísněna pravidla pro vjezd do devatenácti už existujících zón
Foto: praha4.cz

Téměř čtyři desítky německých měst od nového roku zavedlo nebo zpřísnilo pravidla nízkoemisních zón, která omezují vjezd automobilům s nejhoršími emisemi. Bylo vyhlášeno šest nových nízkoemisních zón a zpřísněna pravidla pro vjezd do devatenácti už existujících zón včetně významných center jako jsou Stuttgart, Frankfurt nad Mohanem, Karlsruhe nebo Mannheim. Naprostou novinkou je pak zřízení regionální nízkoemisní zóny Poruří, která zahrnuje území čtrnácti měst mezi Dortmundem a Duisburgem a zahrnuje plochu okolo 850 kilometrů čtverečních.

Německé právo rozděluje vozidla podle výše emisí výfukových plynů do čtyř kategorií, přičemž města mají pravomoc omezit vjezd pro vozidla některých z těchto kategorií. Automobily s nejhoršími emisemi škodlivin (např. vozy s benzínovým motorem bez katalyzátoru) nemají nárok na žádnou plaketu a nemají právo vjezdu do žádné z nízkoemisních zón. Automobily s nejnižšími emisemi pak získávají plaketu zelenou a mohou vjíždět do kterékoli zóny. Dvě kategorie mezi nimi jsou označeny červenou nebo žlutou plaketou. Automobily s dieselovými motory mohou získat lepší plaketu, pokud jsou dodatečně vybaveny schváleným typem tzv. filtru pevných částic.

Nízkoemisní zóny kromě Německa fungují také v Dánsku, Švédsku, Holandsku nebo Velké Británii. Zavedení nízkoemisních zón připravuje Francie nebo Rakousko a diskutuje se o nich i v řadě dalších zemí. V České republice bylo umožněno městům vyhlásit nízkoemisní zóny formou novely zákona o ovzduší, která nabyla platnosti 19. října 2011. Ve svém plánu zlepšování kvality ovzduší se zavedením zóny počítá například Praha.

 

Právě se děje

Další zprávy