Německo uvažuje, že zpřísní tresty pro opilce za volantem. První kroky podniká i Bavorsko

ČTK ČTK
1. 3. 2016 10:38
V současnosti je v Německu legální řídit, i když má řidič 0,5 promile alkoholu v krvi. Při překročení této hranice hrozí pokuta nejméně 500 eur (13 500 Kč), která se zvyšuje při opakovaném přestupku až na trojnásobek. Dosud musí na povinné psychologické vyšetření jít řidiči, kteří jsou přistiženi s hladinou 1,6 promile a více. Do budoucna by se měli nechat vyšetřit všichni, kteří překročí zákonný limit.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Thinkstock

Německo uvažuje o zpřísnění sankcí pro řidiče, kteří budou přistiženi při řízení auta nebo motocyklu pod vlivem alkoholu. V budoucnu by více z nich mělo podstupovat povinné psychologické testy, a pokud by v nich neuspěli, přišli by o řidičský průkaz. K přísnějšímu postoji se už přihlásily Bádensko-Württembersko a Bavorsko, a pokud své právní úpravy obhájí u nejvyššího správního soudu, otevře se cesta k rozšíření nových pravidel na všechny spolkové země.

V současnosti je v Německu legální řídit, i když má řidič 0,5 promile alkoholu v krvi. Při překročení této hranice hrozí pokuta nejméně 500 eur (13 500 Kč), která se zvyšuje při opakovaném přestupku až na trojnásobek. Pokud však řidič způsobí nehodu nebo jinak ohrozí bezpečnost provozu, považuje se už 0,3 promile alkoholu v krvi za přitěžující okolnost a hrozí odebrání řidičského průkazu.

Řidiči, kteří jsou přistiženi s 1,6 promile alkoholu v krvi a více, nyní musí povinně podstoupit psychologické vyšetření. V něm musí prokázat, že nemají problém s alkoholem, že si uvědomují společenskou závažnost řízení pod vlivem omamných látek a že u nich nehrozí opakování přestupku. Pokud v psychologickém vyšetření neobstojí, přijdou o řidičský průkaz nebo ho nedostanou zpět, pokud jim ho policie už dříve odebrala.

Bádensko-Württembersko a Bavorsko nyní snížily hranici pro povinné psychologické vyšetření na 0,3 promile alkoholu v krvi. Týká se tak těch řidičů, kteří při tomto množství alkoholu ohrožují bezpečnost provozu, a těch, kteří překročí zákonný limit 0,5 promile, i když žádnou nehodu nezpůsobí.

Podle největšího německého autoklubu ADAC je však hranice, kterou zavedly jihoněmecké spolkové země, příliš nízká. Podle ADAC je v silničním provozu velký rozdíl mezi člověkem, který si dá k obědu jednu skleničku vína a následně při policejní kontrole nadýchá 0,3 promile, a lidmi, kteří sedají za volant v opilosti. Autoklub proto navrhuje jako kompromisní řešení snížit hranici pro povinné psychologické testy na 1,1 promile alkoholu v krvi.

Autoklub se obává, že příliš přísná hranice by bezpečnost silničního provozu nezlepšila, ale pouze by zvýšila příjmy poradenských společností, které řidiče na psychologický test připravují. Tyto firmy si podle ADAC účtují mezi 500 a 5000 eury, velká část z nich se však nesnaží řidiče převychovat, ale pouze mu poradí správné odpovědi na otázky při psychologickém testu.

 

Právě se děje

Další zprávy