Německo sníží dotace na elektroauta. Jsou populární, proto nejsou nutné, říká ministr

ČTK ČTK
27. 7. 2022 9:41
Německo od příštího roku sníží finanční podporu pro nákup elektromobilů. Vládní koalice se shodla na tom, že vzhledem rostoucí oblibě vozidel poháněnými elektřinou nejsou takové dotace nutné, oznámil v úterý ministr hospodářství Robert Habeck ze Zelené.
Dotace na elektromobily se v Německu sníží, ilustrační foto.
Dotace na elektromobily se v Německu sníží, ilustrační foto. | Foto: Martin Přibyl

Podle zdrojů z vlády, na které se odvolává agentura Reuters, podpora skončí úplně, až se vyčerpá balík v objemu 3,4 miliardy eur (83,64 miliardy korun), který na ni byl vyčleněn v rozpočtu na příští dva roky. "Elektromobily jsou stále oblíbenější a v dohledné budoucnosti nebudou potřebovat státní podporu," řekl Habeck.

Podle plánů vlády sociálních demokratů, Zelených a liberální FDP se od začátku příštího roku podpora pro elektromobily v ceně pod 40 tisíc eur sníží ze současných 6000 eur na 4500 eur a v roce 2024 na 3000 eur. Pro auta dražší než 40 tisíc se podpora od roku 2023 sníží z nynějších 5000 eur na 3000 eur.

Pro nákup elektromobilů, které stojí více než 65 tisíc eur, v současnosti žádná podpora neexistuje, od roku 2024 se to bude vztahovat už na auta za 45 tisíc eur a více. Zcela zrušeny budou subvence na nákup služebních elektromobilů, příspěvky budou moci využívat jenom soukromníci.

Vláda také ukončí podporu nákupu plug-in hybridních vozů, které je třeba nabíjet, aby dokázaly naplno využít funkci baterie.

Prodej elektromobilů se v Německu za loňský rok oproti předloňsku téměř zdvojnásobil na 328 tisíc kusů, částečně právě díky státní podpoře. Na německých silnicích v současnosti jezdí více než 600 tisíc aut poháněných elektřinou. Po započtení hybridních vozů je jich přes milion. Podíl čistě elektrických vozidel na registraci nových automobilů činí zhruba 14 procent. Největší podíl na trhu má Volkswagen následovaný Teslou.

Šéfka Sdružení automobilového průmyslu (VDA) Hildegard Müllerová plánované omezení podpory kritizovala. V době rostoucích nákladů jde podle ní o nepochopitelné rozhodnutí. Nelíbí se jí ani, že na subvence nebudou mít nárok firmy kupující služební elektromobily. "Přechod na elektromobilitu je nutný ve všech typech vozového parku," řekla.

 

Právě se děje

Další zprávy