Kde všude musí v Německu zakázat diesely? Někde jen na pár ulicích

Martin Přibyl Martin Přibyl
23. 11. 2018 6:05
Dlouhodobě překračované limity oxidů dusíku mají v Německu následky. Ekologická organizace Deutsche Umwelthilfe se kvůli nim začala u místních soudů domáhat omezení vjezdů naftových aut do center měst. A u řady z nich uspěla. V současné době je tak již rozhodnuto o devíti městech, která musí zavést opatření k zamezení vjezdu starších dieselových aut. Další zákazy byly zatím odsunuty, jinde ještě rozsudek nepadl. Podívejte se, kam stará naftová auta nesmí a na co byste se při cestě do těchto měst měli připravit.
Foto: Umweltzone.org

Co byste měli vědět?

Zákazy vjezdu platí zatím v drtivé většině případů pro diesely, které splňují emisní normu Euro 4 a starší. To znamená, že byly vyrobeny před prvním zářím 2009. Postupně se ale budou rozšiřovat i na auta s Euro 5, tedy stále ještě zánovní vozy vyrobené do 1. září 2015. Vždy je ale lepší normu překontrolovat: informace o ní se dají nalézt ve velkém technickém průkazu v kolonce číslo 16 Emise.

Rozsah omezení se může výrazně lišit. Někde se týká jen vybraných ulic, jinde celé původní nízkoemisní zóny, tedy centra města. Do těchto oblastí měly již dříve zakázán vjezd naftové vozy splňující předpis Euro 3 nebo starší. Splnění podmínek pro vjezd se v takovém případě prokazuje zelenou plaketou nalepenou na čelním skle.

 

Právě se děje

Další zprávy