Němci vybrali nejlepší zimní gumy letošní sezony pro Octavii. Vyrábějí se i v Česku

Martin Přibyl Martin Přibyl
4. 10. 2018 12:25
Německý autoklub ADAC otestoval 16 zimních pneumatik nejoblíbenějšího rozměru 205/55 R 16 pro Octavii, Golf a spol. Zvítězil Continental, Michelin porazila levnější koncernová značka Kleber.

Čas přezouvání je před námi a s ním i vybírání nových zimních pneumatik. Důležitým vodítkem při jejich volbě jsou jednoznačně nezávislé testy a mezi ty nejzavedenější se řadí prověrky německého autoklubu ADAC. Letos si odborníci vzali do parády celkem 27 u nás dostupných plášťů dvou rozměrů. Prvním je oblíbený 205/55 R 16, který je určen pro vozy nižší střední třídy, jako je Škoda Octavia, Volkswagen Golf nebo Opel Astra, druhým pak dostupný 175/65 R 14, jenž se montuje například na Škodu Citigo nebo Ford Fiesta.

Foto: ADAC/aktualne.cz

Octavia bude nejlépe sedět na Continentalech, chytrým tipem jsou Klebery

V případě oblíbeného rozměru 205/55 R 16 se na první místa opět dostaly pneumatiky Continental WinterContact TS 860 a Dunlop Winter Sport 5, doplnil je ale také ještě Goodyear Ultra Grip 9. Celkové výsledky vítězné trojice se příliš neliší, ve všech třech případech dostanete vyvážené zimní pneumatiky, na něž se budete moci spolehnout na jakémkoliv typu povrchu. Za zmínku stojí to, že vítězný Continental WinterContact TS 860 se vyrábí mimo jiné i v závodě v Otrokovicích.

I v případě většího z testovaných rozměrů pneumatik se dá najít chytrá volba, s níž můžete ušetřit. Tentokrát je jí Kleber Krisalp HP3, u něhož v porovnání s top plášti dáte za celou sadu o dva tisíce méně. Značka Kleber je součástí koncernu Michelin - modelu Krisalp se tedy povedl husarský kousek, protože v testu porazil prémiový plášť Michelin Alpin 5. Ten je dobrý na suchu a dlouho vydrží, jinak ale na konkurenci ztrácí.

Pokud budete na zimu do nového obouvat Octavii, měli byste se na každý pád vyhnout pneumatikám Laufenn, což je dostupná značka korejského koncernu Hankook, propadly i Semperity a podobně jako v případě pneumatik pro Fiestu a spol. neutrácejte za drahé, ale nepříliš kvalitní Pirelli.

Pro zobrazení výsledků, prosím, klikněte na obrázek. Pro zjednodušení je z tabulky vypuštěno hodnocení opotřebení a spotřeby paliva.

 

Právě se děje

Další zprávy