Němci vybrali nejlepší zimní gumy letošní sezony pro Octavii. Vyrábějí se i v Česku

Martin Přibyl Martin Přibyl
4. 10. 2018 12:25
Německý autoklub ADAC otestoval 16 zimních pneumatik nejoblíbenějšího rozměru 205/55 R 16 pro Octavii, Golf a spol. Zvítězil Continental, Michelin porazila levnější koncernová značka Kleber.

Čas přezouvání je před námi a s ním i vybírání nových zimních pneumatik. Důležitým vodítkem při jejich volbě jsou jednoznačně nezávislé testy a mezi ty nejzavedenější se řadí prověrky německého autoklubu ADAC. Letos si odborníci vzali do parády celkem 27 u nás dostupných plášťů dvou rozměrů. Prvním je oblíbený 205/55 R 16, který je určen pro vozy nižší střední třídy, jako je Škoda Octavia, Volkswagen Golf nebo Opel Astra, druhým pak dostupný 175/65 R 14, jenž se montuje například na Škodu Citigo nebo Ford Fiesta.

Foto: ADAC/aktualne.cz

Citigo na zimu výhodně na Firestonech

Pokud chcete pro malé auto na zimu to nejlepší, sáhněte po Continentalu WinterContact TS 860 nebo Dunlop Winter Response 2. Prvně jmenovaná pneumatika nabízí lepší chování na všech typech povrchů, ovšem za cenu vyšší spotřeby a hlučnosti, Dunlop na Continental trochu ztrácí na suchu, sněhu i mokru, je ale úspornější. Tajným tipem pro ty, kteří za pneumatiky nechtějí moc utrácet, jsou Firestone Winterhawk 3 na třetím místě, na celé sadě v porovnání s nejlepšími ušetříte 1600 Kč, dostanete přitom ale stále velice obstojné gumy.

Šetřit se naopak nevyplatí v případě posledních Nankangů, které propadly na mokru i sněhu. Jako čistý nesmysl se pak jeví také koupě drahých a zavedených Pirelli Cinturato Winter, které se cenou vyrovnají vítězům testu, skončily ale až na desátém místě.

Pro zobrazení výsledků, prosím, klikněte na obrázek. Pro zjednodušení je z tabulky vypuštěno hodnocení opotřebení a spotřeby paliva.

 

Právě se děje

Další zprávy