Němci vybrali nejlepší zimní gumy letošní sezony pro Octavii. Vyrábějí se i v Česku

Martin Přibyl Martin Přibyl
4. 10. 2018 12:25
Německý autoklub ADAC otestoval 16 zimních pneumatik nejoblíbenějšího rozměru 205/55 R 16 pro Octavii, Golf a spol. Zvítězil Continental, Michelin porazila levnější koncernová značka Kleber.

Čas přezouvání je před námi a s ním i vybírání nových zimních pneumatik. Důležitým vodítkem při jejich volbě jsou jednoznačně nezávislé testy a mezi ty nejzavedenější se řadí prověrky německého autoklubu ADAC. Letos si odborníci vzali do parády celkem 27 u nás dostupných plášťů dvou rozměrů. Prvním je oblíbený 205/55 R 16, který je určen pro vozy nižší střední třídy, jako je Škoda Octavia, Volkswagen Golf nebo Opel Astra, druhým pak dostupný 175/65 R 14, jenž se montuje například na Škodu Citigo nebo Ford Fiesta.

Foto: ADAC

Jak Němci testují?

Test autoklubu ADAC zahrnuje řadu disciplín: jízdní zkoušky na suchu, mokru, sněhu i ledu. Zkoumá se hlučnost, spotřeba paliva i opotřebení. První sada zkoušek tedy ověří bezpečnost obutí, další se zaměřuje spíše na ekonomická kritéria - jak dlouho pláště vydrží a jak ovlivní spotřebu auta.

Výsledky v jednotlivých testech jsou hodnoceny pomocí známek. Každé kritérium pak určitou vahou přispívá k celkovému hodnocení. Nejsilněji se pak na celkovém výsledku projeví chování na mokru (30 %) a sněhu (20 %). Na zasněžené nebo mokré vozovce se totiž budete muset na své pneumatiky skutečně spolehnout. Vyvážený plášť by však měl zvládnout všechna kritéria dobře - ostatně proměnlivé počasí během posledních zim o tom přesvědčilo již nejednoho řidiče.

Výsledky naleznete na dalších stranách.

 

Právě se děje

Další zprávy