Někteří zaměstnanci Škody se bojí o práci. Firma se strachuje, že nebude dost plynu

ČTK ČTK
29. 9. 2022 16:56
Škoda Auto se potýká s problémy kolem drahých energií. "Pokud nebudeme mít plyn, je to opravdu velký problém," říká člen představenstva Michael Oeljeklaus zodpovědný za výrobu a logistiku. Někteří zaměstnanci se začínají bát o práci.
Výroba ve Škodě Auto - ilustrační foto.
Výroba ve Škodě Auto - ilustrační foto. | Foto: Škoda Auto

Zaměstnanci mladoboleslavské automobilky Škoda Auto kvůli krizi neodpracovali v součtu miliony pracovních hodin, za které firma vyplatila nadstandardní náhradu mzdy. Uvedl to týdeník Škodovácký odborář. Problémy Škodě Auto přinesla v posledních letech pandemie covidu-19, celosvětový nedostatek čipů do palubní elektroniky, válka na Ukrajině a nyní energetická krize. Pokud Škoda Auto nebude mít dostatek plynu, znamená to pro ni velký problém.

Posledního zasedání Podnikové rady Škody Auto se zúčastnil člen představenstva Michael Oeljeklaus. "To, co ale nyní zažíváme, to nepamatuji," uvedl podle týdeníku Oeljeklaus. Škoda podle něj spolu s odbory pracuje na sérii opatření a řešení, aby krizi zvládla. Situace podle odborů u některých zaměstnanců začíná vést k obavám o práci.

Odbory spolu se Škodou zajišťují, aby se nepropouštěli zaměstnanci, využívá se mimo jiné například přesunů mezi pracovišti. "Musíme jednat tak, abychom vždy mohli říci, že i přes různé změny lidem práce zůstane, že uživí své rodiny," uvedl předseda Podnikové rady Jaroslav Povšík.

V současnosti se automobilka potýká především s problémy kolem drahých energií. "Každého z nás se to dotýká soukromě vysokými cenami doma a samozřejmě i dopadem na firmu jakožto zaměstnavatele," uvedl Oeljeklaus. Například plyn Škoda potřebuje k vytápění hal, ale i pro provoz lakoven, pecí a dalších zařízení. "Pokud nebudeme mít plyn, je to opravdu velký problém," dodal.

Firma se nyní zabývá hledáním náhradních zdrojů tepla. Znamenalo by to však například investice do nových pecí, také nová plánovaná lakovna už by měla mít jiný zdroj tepla. Řešit se naopak daří problémy s nedostatkem čipů. Podle Oeljeklause by se mohly jejich dodávky zlepšit již v příštím roce.

 

Právě se děje

Další zprávy