Radikální opatření vlády v Gruzii. Kvůli koronaviru dočasně zakázala cestovat auty

ČTK ČTK
17. 4. 2020 11:00
Cestovat osobním autem v Gruzii bude od pátku 17. dubna do úterý 21. dubna zakázané. Opatření má zabránit šíření nákazy nemoci covid-19.
Foto: Shutterstock

V Gruzii bude od pátečního poledne až do 21. dubna zakázáno cestovat osobními auty. Oznámila to místní média s odvoláním na rozhodnutí koordinační rady pro boj proti šíření koronaviru. Zákaz má zjevně zabránit návštěvám během velikonočních svátků, slavených v pravoslavných zemích týden po střední a západní Evropě.

Opatření se nevztahuje na přepravu nákladů a na distribuci, poznamenal server Gruzia Online. "Chci zdůraznit, že obchody s potravinami, lékárny a všechny další dosud fungující objekty pokračují v práci, stejně jako pokračují dodavatelské služby," uvedl premiérův poradce Irakli Čikovani.

Současně se v Gruzii zavádí povinné nošení obličejových roušek v uzavřených prostorách, na což jsou pod hrozbou pokuty povinni dohlížet jejich majitelé.

Úřady nová omezení odůvodňují rostoucím počtem infikovaných. Země dosud zaznamenala 340 potvrzených případů nákazy, dodala agentura Interfax.

Premiér Giorgi Gacharia v úterý oznámil, že se vláda rozhodla kvůli pandemii nemoci covid-19 od dnešního večera na deset dní zakázat veškeré vjezdy a výjezdy ze čtyř velkých měst - Tbilisi, Rustavi, Batumi a Kutaisi. Zároveň sdělil, že chce, aby parlament prodloužil do 10. května stav nouze, který kvůli koronaviru platí v celé zemi od 21. března.

 

Právě se děje

Další zprávy