Zapomeňte na SUV. Známe modely, na kterých automobilky vydělávají nejvíce peněz

Jan Matoušek Jan Matoušek
20. 9. 2019 6:02
Jaká auta svým výrobcům letos přinášejí nejvíce peněz? Kdekdo by možná čekal některá z levnějších SUV, kterých se prodají desítky či stovky tisíc kusů. Podle Bloomberg Intelligence, což je výzkumná část agentury Bloomberg, je to však auto v prodejních objemech téměř zanedbatelné. A i na dalších pozicích jsou modely, které by tam kdekdo možná nečekal. Podívejte se do galerie.
Foto: Porsche

Tak vysoké výdělky na jediném modelu zapříčinily rostoucí prodeje (jen 911 se za rok 2018 prodalo více než všech modelů Aston Martinu, Bentley, Ferrari a Lamborghini dohromady) nebo například vyšší cena oproti předchůdci. Na českém trhu se nejlevnější nová 911 prodává za 2 825 000 korun. Porsche dále vydělává i na nejrůznějších příplatkových prvcích, kterých je v ceníku 911 téměř nepočítaně.

A pro německou automobilku může být ještě lépe. "Pokud budeme předpokládat, že značka prodá 10 tisíc kusů verze Turbo, k tomu i provedení GT3 nebo Turbo S, tak jen na nich může Porsche vydělat půl miliardy dolarů," říká výzkumný analytik Bloomberg Intelligence Michael Dean. Podle něj příchod výše zmíněných verzí, které se v generaci 992 doposud nepředstavily, znamená pro značku vlastně pouze zisk. Celková marže modelu 911 by tak s nimi mohla překročit 50procentní hranici.

Dobré zprávy pro Porsche tím podle Deana nekončí. Největším trhem značky je Čína, kde, ačkoliv se i v Asii potýkají s propadem prodejů a výrazně to pocítila například i Škoda Auto, jsou její prodeje stabilní. To by automobilce mělo pomoci vyrovnat prodeje na klesajícím německém trhu, který se dostal na své několikaleté minimum. A pokles prodejů se nejspíše nebude týkat jen Německa.

 

Právě se děje

Další zprávy