Nejvlivnější automobilky světa podle časopisu Time: Patří mezi ně Tesla i Volkswagen

Martin Přibyl Martin Přibyl
28. 4. 2021 16:10
Časopis Time zveřejnil svůj zcela nový žebříček stovky nejvlivnějších společností na světě. Není určen jejich obratem, prodeji, ziskem nebo hodnotou na kapitálových trzích, má se jednat o firmy, které mění svět kolem sebe a jejichž aktivity mají výjimečný dopad na celou planetu. Jsou mezi nimi čtyři automobilky, všechny s velkými čistě elektrickými plány.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Shutterstock

O žebříčku

Redakce pro první vydání svého žebříčku vybírala společnosti napříč obory. Kromě výrobců automobilů jsou mezi nimi třeba firmy Johnson & Johnson, Moderna a Pfizer/BioNTech, tedy výrobci vakcíny proti covidu-19, Zoom (autoři oblíbeného videokonferenčního nástroje), Roblox (on-line hry), Delta Airlines, Apple, Microsoft, Google, NBA, Sony, Nike, Adidas, Ikea, Lego, Netflix, Spotify, výrobce dronů DJI, NVidia a celá řada dalších. Vybrané stovce by se dalo vytknout především to, že se hodně zaměřuje na americký trh.

Firmy byly rozděleny do pěti kategorií, mezi průkopníky (pioneers), lídry, inovátory, titány a bořiče zavedených pořádků (disruptors).

 

Právě se děje

Další zprávy