Největší prodejce aut na LPG v Česku končí. Dacii na plyn jako novou už nepořídíte

Jan Matoušek Jan Matoušek
22. 11. 2018 15:50
Dacia v posledních letech platila nejen za jednu z nejrychleji rostoucích značek, ale i za jednoho z mála výrobců, který na českém trhu ve větším množství nabízel továrně upravená auta s pohonem na zkapalněný ropný plyn (zkráceně LPG). Minimálně to druhé již ale neplatí, rumunský výrobce s dovozem plynových modelů skončil. Proč a které značky auta na LPG ještě v českých cenících mají? Podívejte se do galerie.

Přehled aut s tovární přestavbou na LPG na českém trhu najdete zde.

Foto: Dacia

Po zářijových změnách, souvisejících s přechodem na emisní normu Euro 6.2, nabízela Dacia pohon na LPG ve třech modelech. Nejpopulárnější byl plynový pohon v osobní dodávce Dokker, kde se pro něj do října rozhodlo 329 zákazníků. Celkově jde však jen o desetinu prodejů, vždyť dohromady si Dokker našel za deset měsíců 3106 zákazníků. Dále byl k dispozici v dalším MPV Lodgy (97 z 1066 prodaných aut) a SUV Duster (20 ze 4344 prodaných aut). Ve všech třech autech byl plynový pohon spojený s benzinovým motorem 1.6 SCe, u Dusteru s výkonem 80 a u MPV s výkonem 75 kW.

Vedle těchto tří se letos nabízely s pohonem na LPG i modely Sandero a Logan. U prvně jmenovaného hatchbacku se prodalo 37 plynových aut (celkem 2446 prodaných kusů) a u druhého sedanu, respektive kombi, 76 aut z celkových 1879 prodaných kusů.

 

Právě se děje

Další zprávy